Põõsapeenrad hoiavad Emajõe nõlva koost lagunemast

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Avaturu ja Rahu silla vahele jõenõlvale on istutatud põõsapeenrad. Kulub aga veel paar aastat, et noored põõsad juurduks ja ilusti kasvama hakkaks.
Avaturu ja Rahu silla vahele jõenõlvale on istutatud põõsapeenrad. Kulub aga veel paar aastat, et noored põõsad juurduks ja ilusti kasvama hakkaks. Foto: Tartu Postimees

Avaturu ja Rahu silla vahelisel jõenõlval silmab mööduja kolme nööridega piiratud üsna hõredat istutusala. Tegemist on juba mullu istutatud põõsapeenardega, mis võiks nõlva tugeva vihmasaju eest kaitsta.

Linnavalitsuse arborist Kaire Zimmer rääkis, et nõlva kamar sai kahjustada ilmselt aastaid tagasi, kui seal jahutustorustikku paigaldati. Uus muru nõlvale pidama ei jäänud, vihmaga ujus sealt alla ka maha pandud kookosmatt.

Nüüd sai peenardele istutatud näiteks kadakaline Mint Julep ja ka punapaju, mis on juba suuremaks kasvanud. «Eks ole näha, kas nad suudavad nõlva kinni hoida,» lausus Zimmer.

Et keegi kogemata noortele põõsastele peale ei astuks, piiravad neid nööriga ühendatud puupostid. Kui põõsad on juba piisavalt elujõulised, korjavad linnahaljastajad piirded ära.

Zimmer rääkis, et põõsastel kulub ikka paar aastat, et korralikult juurduda. «Seal on see surve päris suur. Tallutakse ikka aeg-ajalt ja järsk nõlv on ka, vihm surub seda kärge ja multši ikka kõnniteele. Keeruline koht.»

«Kureeritud elurikkuse» projektiga istutamisel pistmist ei ole. Tegemist on puhtalt praktilise tööga, et nõlva koos hoida, täpsustas Zimmer. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles