Riia-Tartu kunstnik äratas tähelepanu maailma kunstielu tipus MoMAs

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Diāna Tamane kasutas võimalust poseerida Eesti kaasaegse kunsti muuseumi ees enne sealse näituse «Puudutuse tüpoloogia» avamist väljapaneku plakatil.
Diāna Tamane kasutas võimalust poseerida Eesti kaasaegse kunsti muuseumi ees enne sealse näituse «Puudutuse tüpoloogia» avamist väljapaneku plakatil. Foto: Peeter Talvistu

New Yorgis tegutseb moodsa kunsti muuseum, mis laias maailmas on tuntud lühendina MoMA ja mille väljapanekuid igatsevad vaadata miljonid kunstihuvilised. Kunstnikke, kes saavad võimaluse panna seal oma näitus vaatajate ette, on väga vähe, ning isegi mingi teistsugune osalemine selle kunstiolümposliku asutuse tegevuses on suursaavutus. Tartu kunstnike liidu liige ja kõrgema kunstikooli Pallas õppejõud Diāna Tamane sai sellega hakkama.

MoMA pakkus täna, 26. mail osa saada vestlusest, mille üks osapooli Diāna Tamane ei olnud küll New Yorgis, vaid Riias. Tartu kunstnike liidu esimehe Peeter Talvistu hinnangul paneb see meie kunstniku ikkagi MoMA kaardile.

«Ma usun, et paljud professionaalid üle maailma jälgivad seda,» ütles Talvistu. «Karjääri mõttes on see kindlasti õige samm.»

Pallase õppejõud

Pallase fotograafiaprofessori Peeter Linnapi arvamuse kohaselt on MoMA vestlus Eesti kunstiajaloo kontekstis väga kõva sõna. «Kui ta seal saaks ka oma näituse, oleks see nii olümpiavõit kui ka maailmarekord,» lisas Linnap.

1986. aastal Riias sündinud Diāna Tamane on lõpetanud Tartus kõrgema kunstikooli ning jagab oma elu ja tööd Tartu ja Riia vahel. Ta teeb Pallase tudengeile aastas ühe või paar kursust, aga need on professor Linnapi sõnul alati head.

«Näiteks portreekursuse ajal viib ta meie tudengid Riiga kohtuma sealsete portreemeistritega,» lisas Linnap. «Ta on õpetanud ka ruumilist fotograafiat ehk installatsiooni kursust ja juhendab meie lõpetajate diplomitöid. Hästi juhendab, tööd on olnud väga head, hoolega juhendatud ja hoolega tehtud.»

Pallase galeriis on esindatud ka Diāna Tamane looming, näiteks siin pildil ruumi otsaseinal.
Pallase galeriis on esindatud ka Diāna Tamane looming, näiteks siin pildil ruumi otsaseinal. Foto: Sille Annuk

Praegused näitused

Peeter Linnap on kureerinud Pallase galeriis fotograafiaosakonna ülevaatenäituse, mida saab vaadata veel vaid 27. ja 28. mail. Ühes sealses keldriruumis on mitmeid Diāna Tamane fotosid.

Diāna Tamane, «Emad ja tütred: 4 põlvkonda», 2010.
Diāna Tamane, «Emad ja tütred: 4 põlvkonda», 2010. Foto: Repro

Nii nende kui ka kahe tema praeguse isikunäituse tööde aluseks on isiklikud lood. Neile annavad enamasti kuju tema enda ja ta sugulaste igapäevaste kogemuste, muljete, harjumuste ja mälestuste kogumine ning kokku sobitamine.

Diāna Tamane esimene isikunäitus Tallinnas on «Puudutuse tüpoloogia», mida saab vaadata Eesti kaasaegse kunsti muuseumis. Peeter Talvistu kureeritud väljapanek jääb avatuks 5. juunini. Aastal 2015 kureeris ta sama kunstniku näituse Tartu kunstimajas.

Aparaaditehases tegutsevas Kogo galeriis on 18. juunini avatud Diāna Tamane näitus «Sama taeva all». Tartu Elektriteatris oli sel puhul võimalik kahel seansil vaadata kunstniku samanimelist dokumentaalfilmi. Šelda Puķīte kureeritud film ja näitus on võtnud fookusesse kolmest naisest koosneva pere väga isikliku ajaloo, põlvkondadevahelised suhted ja heitlused, mis seostuvad emarolli, depressiooni ja suhtega oma kehasse.

Läti-Eesti kunstniku andekus ja sealjuures ka töökus äratab austust. Nimelt on tal valmimas uus näitus «Poolarmastus», mida saab vaadata Tartu kunstimuuseumis alates 18. juunist.

Shoair Mavliani kureeritud «Poolarmastuses» on kunstimuuseumi teatel vaatajate ees Diāna Tamane ja tema noorema poolõe Elina vaheline suhe. Esimest korda näitamisele tulevad uued teosed jätkavad kunstniku perele keskenduva loomingu pikka rida.

Kui õde oli aastal 2008 sündinud, hakkas Diāna Tamane nende koos veedetud aega pildistama. Elina elukaart avanev vaatajaile tema sünnist kuni tänavuse kevadeni. Ja pildistamine jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles