Ukrainlased saatsid oma kunsti anastava Venemaa kiuste Tartusse näitusele

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Näitust tutvustab galerist Silja Truus.
Näitust tutvustab galerist Silja Truus. Foto: Sille Annuk

24. mail möödus kolm kuud Venemaa sissetungist Ukrainasse. Ja just seda kuupäeva silmas pidades avas tARTu galerii, mis tegutseb Aparaaditehases (Kastani 42), Ukrainas elava kunstniku Viktoria kureeritud näituse «Päästik/Тригер/Trigger». Teostega on esindatud 38 Ukraina ja seitse Eesti loojat.

Avamine oli kavas veebi vahendusel üle kogu maailma laiali saata. Internetis tehtud otseülekandes lubas osaleda nii mõnigi ukrainlane, et aga osa neist elab Vene Föderatsiooni poolt anastatud piirkonnas, katavad nad oma näo. «Näitus räägib väga paljuski sellest, mis Vene võimudele ei meeldi,» selgitas tARTu galerii asutaja Raul Oreškin.

Vaadata saab maale, graafikat, illustratsioone, kollaaže, tänavakunsti, kalligraafiat ja videokunsti. Kokku on umbes 70 teost, millest kümmekond on videod. Kõik tööd väljendavad Oreškini sõnul loojate emotsioone Venemaa algatatud sõjast.

Et sõjakoldest ei õnnestunud originaalteoseid kätte saada, on väljapanekus vaid mõned üksikud originaalid – need on saatnud Maria Zahorska ja Sergei Serko, kes on otsinud varjupaika Kreekast. Galerist Silja Truus rääkis, et enamik töid jõudis Tartusse digifailina, mis siin prinditi lõuendile.

Näituse kuraator Viktoria on ühtlasi kunstnik ning Eesti meedia vahendusel tuntust kogunud oma kirjadega. Ta on neid sõja esimesest päevast alates saatnud Oreškinile, kelle vahendatuna on neid avaldatud trükituna perioodilistes väljaannetes ning 10. mail loeti ette Tallinnas Vene Föderatsiooni saatkonna ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles