Pärtel Piirimäe: Rahu või Riia sild? (2)

Pärtel Piirimäe
, Tartu ülikooli mõtteloo professor, Tartu volikogu liige, Eesti 200
Copy
Pärtel Piirimäe
Pärtel Piirimäe Foto: Andres Tennus

Võidu silla ümbernimetamiseks korraldatud ideekorje tulemuste tõlgendamine on linnavalitsuse poolt nõrgal alusel ja ühe abstraktse nime asendamine teisega ei muuda midagi paremaks.

Toetasin volikogu liikmena Võidu silla ümbernimetamise algatust, et lõpetada sovetlike ajaloomüütide jõustamine Tartu avalikus ruumis. Ma ei osanud karta, et protsessi tulemuseks võib olla ühe abstraktse, loosungliku ja kontekstist sõltuva tähendusega nime asendamine teise samasugusega. Pärast kiirustades korraldatud «nimekonkurssi» on linnavalitsus esitanud volikogule ettepaneku nimetada Võidu sild Rahu sillaks. Mõelgem siiski veel kord rahulikult järele, enne kui kiiduväärt algatuse algse eesmärgi rabistades ära nullime.

Rahu kui ülim paleus? Rahu on tõepoolest väga oluline väärtus ja inimene on alati eelistanud rahuseisundit sõjaseisundile. Euroopa kultuuritraditsioon on õigustatult kujutanud sõda kui üht peamist kurja, millega käivad kaasas nälg, katk ja surm. Ometi ei ole rahu ülim hüve, mille nimel tasub ohverdada kõik teised väärtused, nagu vabadus, õiglus, iseseisvus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles