Hooaeg lõpeb ära jäänud kontserdiga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Vanemuise sümfooniaorkester ja peadirigent Risto Joost (esireas keskel).
Vanemuise sümfooniaorkester ja peadirigent Risto Joost (esireas keskel). Foto: Maris Savik/Vanemuine

Vanemuise sümfooniaorkestri hooaja lõpukontserdil 13. mail kell 19 Vanemuise kontserdimajas kõlab kava, mis jäi hooaja alguses koroona tõttu ära. Solistidena on orkestri ja publiku ees metsosopran Annely Peebo, kellele antakse täna üle ooperilaulja kõrgeim tunnustus Austrias ja Saksamaal, Kammersängeri tiitel, ning sopran Katrin Targo. Dirigeerib Vanemuise muusikajuht Risto Joost.

Mõlema laulja meisterlikkusest lähtuvalt on valitud kontserdi avateos, Richard Wagneri avamäng ooperile «Nürnbergi meisterlauljad».

Gustav Mahleri «Rückerti laulud» põhineb Friedrich Rückerti luuleloomingul. Viies laulus kajastub helilooja maailmavalu, mis leiab muusikas lahenduse kirkas ebamaisuses.

Mahlerit kogu elu paelunud eksistentsiaalsed küsimused elust, surmast ja teispoolsusest tõusevad teemadena esile tema 2. sümfoonias. Peaaegu poolteisetunnise oopuse esitamisse on kaasatud suur orkestrikoosseis koos lisajõududega, samuti koor ja solistid.

«Mahleri 2. sümfoonia on midagi sellist, mida iga inimene peab kas publiku või interpreedina vähemalt kord elus kuulma ja endast läbi elama,» märkis Risto Joost. «See on grandioosne teos suure koori ja oreliga, kus kriitilisel hetkel toob Mahler mängu metsosoprani.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles