Loodusmuuseum viis kunsti kokku tantsuga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tantsukooli Just õpilased esitasid fuajees tantsukeelse mõtiskluse looduse, kasvamise ning arenguelu üle, taustaks Ilmar Malini suur seinamaal «Strata vitae».
Tantsukooli Just õpilased esitasid fuajees tantsukeelse mõtiskluse looduse, kasvamise ning arenguelu üle, taustaks Ilmar Malini suur seinamaal «Strata vitae». Foto: TÜ loodusmuuseum

Tartu ülikooli loodusmuuseum ning loodus- ja täppisteaduste valdkond tähistavad praegu 220. aastapäeva pidunädalaga, mis lõpeb laupäeval rahvusvahelise konverentsiga. Nädala alguses avati Vanemuise 46 hoone ees välinäitus sõnavõtu ja tantsuga. Viimast jätkus ka fuajeesse, kus peaukse vastasseinas on Ilmar Malini suur seinamaal.

Välinäitus tutvustab loodusmuuseumi lugu ja põnevaid leide muuseumi kogudest. Pidunädala ja ühtlasi näituse avamisel esines muuseumi ja botaanikaaia direktor Urmas Kõljalg mõtisklusega loodusmuuseumi olemusest. Lühidalt öeldes on see 220 aasta pikkuse ajaloo ja teaduse kohtumispaik.

Seejärel asusid tegevusse tantsu- ja etenduskunsti kompanii Lemoot ning tantsukooli Just õpilased. Näituse eest langes valge loor, millesse mässiti ükshaaval kõik tantsijad. Nad pääsesid üksteise järel lenneldes puntrast vabaks.

Tantsijad kutsusid külalised majja, et tantsukeeles mõtiskleda looduse, kasvamise ning arenguelu üle, taustaks Ilmar Malini maal. Tantsijad tõstatasid tantsukeeli selliseid küsimusi, nagu kust me oleme tulnud, kuhu me läheme ning kas loom, lind ja inimene saavad koos edasi minna. Tantsunumber käis Robert Jürjendali loo «Kõik kestab edasi» järgi.

Näituse avamine Vanemuise tänaval.
Näituse avamine Vanemuise tänaval. Foto: TÜ Loodusmuuseum

Seejärel tutvustas pidunädala kuraator Margus Kasterpalu toimuvaid üritusi ja neil esinejaid. Esimesed kuulajate ette astujad olid ruumis 301 kirjanik Tõnu Õnnepalu ja näitleja Pääru Oja.

Järgmisel õhtul pidas kunstiajaloolane Kadri Asmer muuseumi ruumis 301 loengu. Ta rääkis looduse kujutamisest kunstis ja ühtlasi Ilmar Malini seinamaalist «Strata vitae» («Elu kihid», 1973), milles on tema sõnul kaks olulist suhet – kunst ja loodus ning teadus ja inimene.

Õhtu teises pooles esitas ühendus Luulein loodusmuuseumile pühendatud improvisatsioonilise teose, millel on maaliga samasugune pealkiri. Ühendusse kuuluvad vokalist, Ilmar Malini poeg Jaan Malin alias Luulur, flöödimängija Leonora Palu ja viiuldaja Indrek Palu.

Tartu ülikooli loodusmuuseum ning loodus- ja täppisteaduste valdkond tähistavad 220. aastapäeva nädala lõpuni.

Pidunädala üritusi

  • Täna kell 19 loodusmuuseumis (Vanemuise 46–301) helilooja Märt-Matis Lille kontsertloeng loodushäältest heliloomingus, kaasa teeb Vambola Krigul (suur trumm).
  • Reedel kell 16 Oecologicumis (Liivi 2) vilistlaspäev.
  • Reedel kell 19 loodusmuuseumis (Vanemuise 46–301) kohtumine filmi «Fred Jüssi. Olemise ilu» autori Jaan Tootseni ja loodushäälte salvestaja Veljo Runneliga, kaasa teevad Robert Jürjendal (kitarr) ja Anti Jürjendal (tšello).
  • Laupäeval kell 11 Oecologicumis (Liivi 2–127) takso­noomia­päeva konverents «Elurikkuse digiteenused».
Allikas: TÜ
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles