Toomas Kiho: Kauba tänav: Emajõe Ateena taassünni võti (1)

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Kristjan Teedema

Vajame kõiki pääse ülalt jõele: vajame Uueturu tänava ja Poe tänava muutmist jalakäija­sõbralikuks ning tingimata vajame Kauba tänava läbimurret Vabaduse puiesteele ja kõigi kolme tänava ülekäike Vabaduse puiesteest.

Mäletate jooniseid, mis kujutasid Tartu kesklinna parki kavandatava südalinna kultuurikeskuse võimalikku maksimaalset mahtu? Seda suurt kobakat, mis ulatus katkematu tahukana Poe tänavast Uueturu tänavani, hõlmas pool parki, küündis «taevani» ja ähvardas varjutada kogu Emajõe kaldapealse (vt TPM, 16.12.20)? Linnavõim kinnitas siis, et ei, midagi sellist pole plaaniski rajada, see olla ainult eskiismaht, mille rahvusvahelised meisterarhitektid täidavad nüüdisaegse ja funktsionaalselt esteetilise sisuga mõistlikus ulatuses. Samuti lubati konkursitingimustesse kindlasti seada Kauba tänava taastamise nõue.

Lootuseta lubadused! Karta on – ja nüüd ka kuulda –, et raad ei kavatsegi vastu astuda kinnisvaraarenduse kuldreeglile: kui vähegi saab, ehitatakse maksimummaht alati täis, ja veidi üle. Arendajate surve selleks on tohutu, olgu arendajaks siis avalik või erasektor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles