Müütide põrmustaja Juha Hurme: eestlased ja soomlased on üks ja sama

, Soome instituudi projektijuht
Copy
Kirjanik, dramaturg ja lavastaja Juha Hurme sai ettepaneku intervjuud anda eelmisel nädalal, kui oli mõneks päevaks metsa üksindusse tõmbunud.
Kirjanik, dramaturg ja lavastaja Juha Hurme sai ettepaneku intervjuud anda eelmisel nädalal, kui oli mõneks päevaks metsa üksindusse tõmbunud. Foto: Annina Mannila

Soome kultuuriajaloost kirjutanud ja Finlandia kirjandusauhinnaga pärjatud kirjanik Juha Hurme ütleb, et tema jaoks ei tähenda soomlus midagi erilist. Soome kirjanduse ja teatri enfant terrible põrmustab mürinal müüte Soomest oma romaanides, kus põimuvad kirjaniku laialdased teadmised ning heatahtlik naer.

Eelmisel nädalal vastas kirjanik intervjuusoovile jaatavalt metsast, kuhu ta oli paariks päevaks üksindusse tõmbunud. Koju naasnuna nentis ta, et soomlased on alati oma metsi vihanud.

Sinu teos «Neem» ja sellele järgnenud «Soome» on kultuuriajaloolised ja -filosoofilised teosed, kokku umbes tuhat lehekülge tänapäeval Soome nime kandva piirkonna arengust ja selle elanikest. «Neem» algab 13,8 miljardi aasta taguse Suure Pauguga ja lõpeb 19. sajandi algul. «Soome» jätkab sealt edasi. Mis pani sind tegema nii ulatuslikku kirjatööd?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles