Asi ametlik: Tartu tahab Raadi sõjamonumendist vabaneda (2)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
9. mai tähistamine Raadi punamonumendi juures.
9. mai tähistamine Raadi punamonumendi juures. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavõimude hinnangul on aeg küps, et Raadi järve kaldale Eesti Rahva Muuseumi kompleksi kuuluvale pargialale ühishauda maetud teises maailmasõjas hukkunud ja terroriohvrid ümber matta sobivamasse paika ja teisaldada ka hauamonument. Asjakohase ettepanekuga kirja teele saatmises 9. mai õhtul leppisid kokku Tartu linnapea Urmas Klaas (RE) ja Tartu volikogu esimees Tõnis Lukas (Isamaa). Kiri on adresseeritud kaitseministeeriumi juures tegutsevale sõjahaudade komisjonile, kaitseminister Kalle Laanetile ja kultuuriminister Tiit Terikule.

«Monumendile annavad tähenduse inimesed ja vaieldamatult agressioon Ukraina vastu on tõstnud paljud teemad, mis meie ühiskonnas on seni püsinud sordiini all,» ütles Urmas Klaas. «See monument siin ja kirjad sellel monumendil on vastuolus Eesti ajalooteadvusega ja selgelt valeinfot levitavad.»

Monument kannab nimelt teksti: «Oma kaitsjaid ja vabastajaid – kõigi NSV Liidu rahvaste poegi – mäletab tänulik Tartu ajast aega.» Nädalapäevad tagasi juhtis sellele tähelepanu Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand. Ettepanekuid see monument kõrvaldada on olnud varemgi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles