Politseil tuli Tartus tegemist teha keelatud sümboolika kasutajatega

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Raadi memoriaali juurde tuli mees, käes nelgikimp keelatud Georgi lindiga.
Raadi memoriaali juurde tuli mees, käes nelgikimp keelatud Georgi lindiga. Foto: Margus Ansu

Politsei vaatevinklist on Tartus ja Tartumaal möödunud päev rahulikult, inimesed lihtsalt käivad mälestusmärkide juures ja asetavad lilli. «See ei ole keelatud,» märkis Tartu politseijaoskonna juht Andrus Reimaa. «Peamised juhtumid, millele politsei on täna reageerinud, on seoses keelatud sümboolikaga, kuid suuremaid vahejuhtumeid ei ole olnud.»

Politseinikud selgitavad sääraste juhtumite puhul, et keelatud sümboolika kasutamise näol on tegemist korrarikkumisega.

«Üldiselt on inimesed mõistvad ja eemaldavad selle, niisugusel juhul ei ole menetlus vajalik,» lisas jaoskonna juht. «Kui inimene ei ole nõus seda tegema, käitub provokatiivselt või tuleb sümboolikaga välja korduvalt, sekkub politsei menetlusega. Agressiooni toetava sümboli kandmise eest saab karistada rahatrahviga kuni 1200 eurot või arestiga.»

Nii näiteks vestlesid politseinikud hommikupoolikul Raadi mälestusmärgi lähedal kahe inimesega, kes soovisid memoriaali juurde minna provokatiivsete piltidega, millest ühel oli küljes Georgi lint. «Peale vestlust politseinikega panid nad pildid ja sümboolika ära,» lisas Reimaa.

Üks mees tuli lillekimbuga, mille ümber oli Georgi lint. Politseinikud juhtisid tema tähelepanu keelatud sümboolika kasutamisele, mees kõrvaldas kimbu ümbert lindi, pani selle taskusse ja asetas lilled teiste juurde.

Pealelõunal sai politsei teate, et Pauluse kalmistu sõjaväemonumendile on soditud vaenusümboleid. Reimaa sõnul mälestusmärk puhastatakse ning teo toimepanija selgitatakse süüteomenetluses.

Politsei on täna üle kogu Eesti väljas suurendatud jõududega. Tartu politseijaoskonna juhi sõnul on seda tarvis selleks, et vältida keelatud avalikke koosolekuid ja agressiooni toetava sümboolika kasutamist, et ei oleks ohtu provokatsioonideks ja konfliktideks.

Copy
Tagasi üles