Raadi memoriaali sodija tunnistas oma teo üles

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Memoriaali soditud koht vahetult pärast laupäevaõhtust puhastamist.
Memoriaali soditud koht vahetult pärast laupäevaõhtust puhastamist. Foto: TPM

Politsei teatel helistas täna öösel 36-aastane mees häirekeskusele ja tunnistas üles, et oli eile õhtupoolikul sõbraga käinud Raadil asuva memoriaali juures ning sinna sümboleid ja sõnu sodinud.

«Mees tunnistas, et olid sõbraga mõlemad alkoholi pruukinud ning nad kahetsevad purjus peaga tehtud mõtlematust,» märkis Tartu politseijaoskonna menetlusjuht Timo Reinthal. «Tegu on kohalike meestega. Alustasime nii 36-aastase kui ka temaga koos olnud ja monumenti sodinud 25-aastase mehe suhtes väärteomenetlust.»

Menetlusjuhi sõnul ei ole vaenu õhtutaval sümbolitel meie avalikus ruumis kohta ning politsei suhtub sellistesse asjadesse väga tõsiselt. «Õnneks on sama meelt ka enamik inimesi meie ümber, kes politseile selle juhtumi ja teo toimepanijate väljaselgitamisel olid suureks abiks, edastades nii vihjeid, pilte kui ka vahendades muud abistavat infot.»

Tartu Postimees avaldas eile veebiuudise, milles oli juttu sellest, et kella 15.25 ajal avastas politsei, et teises maailmasõjas langenute memoriaal Raadi järve kaldal Tartus on mitmest kohast haakriste täis soditud ning sellele on kirjutatud.

«Politseipatrull kedagi vahetust ümbrusest ei tabanud. Fikseerisime sündmuskoha ning alustasime teo toime pannud isiku või isikute tuvastamiseks süüteomenetluse,» teatas Tartu politseijaoskonna välijuht Talis Eit. «Juhtunust andsime teada ka Tartu linnavalituse vastavale ametnikule, kes organiseerib monumendi puhastamise.»

Tartu Postimees vaatles laupäeval kell 15–16 Raadi memoriaali ja selle ümbruses asuvat parki. Kella 15.20 paiku oli näha, et läbi pargi jalutas memoriaali suunas kaks meest, ühel seljas sinine jopp ja teisel hall, kapuutsiga jopp, mõlemal jalas valged tossud. Enne nende saabumist memoriaali juurde ei olnud sellele midagi soditud, pärast nende lahkumist olid aga graniidist pindadel aerosoolvärviga sõnad ja haakristid, üks haakrist oli tekkinud ka pronksist sõduri kuju kiivrile.

Memoriaali puhastamine lõppes laupäeval kella 19.15 paiku.

Copy
Tagasi üles