Sajandi eest rongilt maha jäänud kaelkirjaku topise duplikaat seisab Vaksali ees

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Vaksali ees seisva kaelkirjaku topise duplikaadi juures on ka infotahvel, kus eksponaadi looga tutvuda saab.
Vaksali ees seisva kaelkirjaku topise duplikaadi juures on ka infotahvel, kus eksponaadi looga tutvuda saab. Foto: Margus Ansu

Kuigi loodusmuuseumi asutamise päevaks loetakse 6. aprilli, tähistab muuseum oma juubelit koos loodus- ja täppisteaduste valdkonnaga kuu aega hiljem, 9.–14. mail. Ühise, 220 aasta sünnipäeva hõngu annab juba täna raudteejaama ette ilmunud loodusmuuseumi populaarseima, kaelkirjaku eksponaadi vineerist duplikaat.

Loodusmuuseumi turundus- ja kommunikatsioonijuht Silvia Luik teadis öelda, et just kalekirjaku eksponaat ongi muuseumikülastajate lemmik. Huvitavaks teeb topise seegi, et too jäi 1915. aastal rongist maha.

Nimelt evakueeriti siis esimese maailmasõja tõttu Tartu ülikooli varad. Nende hulgas viidi rongijaama ka seesamune kaelkirjak, kuid koha peal selgus, et vagunisse see ei mahugi. Nii jäigi topis raudteejaama maha, seistes seal kuid vihma käes, kuniks selle nahk tuules lipendama hakkas ja õmblused kärisesid.

Et kaelkirjak jäi Eestisse, saigi sellest populaarne eksponaat juba 1920. aastal. 

Loodusmuuseumi ja loodus- ja täpisteaduste valdkonna 220 aasta sünnipäeva puhul saab kaelkirjakut vaksalis taas näha. Sedapuhku on sellest tehtud küll vineerist koopia. «Tervita kaelkirjakut, sea sammud loodusmuuseumisse Vanemuise tänaval ja tähista 220. sünnipäeva koos meiega,» kutsus üles Luik.

Vineerist kaelkirjak jääb raudteejaama ette 1915. aastaga võrreldes lühemaks ajaks, sest tuleva nädala reedel viiakse see sealt loodusmuuseumi ette.

Pidunädala jooksul saab näha ja kaeda muudki. Programmiga on võimalik tutvuda loodusmuuseumi kodulehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles