Nädalavahetusel toimuv kliimakogu hakkab linnale ettepanekuid esitama (1)

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Kliimakogu esimene arutelu kahe nädala eest.
Kliimakogu esimene arutelu kahe nädala eest. Foto: Evelin Lumi

Sel nädalavahetusel toimub lodjakojas Tartu kliimakogu teine töine nädalavahetus, kus osalevad tartlased sõnastavad ettepanekud linnavalitsusele Tartu linnaruumi ohutumaks ja atraktiivsemaks muutmiseks.

Kliimakogus tehakse seni omandatud teadmiste põhjal ettepanekud, mis aitavad suurendada Tartu tänavaruumis viibimise ohutust, vähendada õhu- ja mürasaastet, soodustada veelgi rohkem jalgsi ja rattaga liiklemist ning muuta linnaruumi atraktiivsemaks.

Osalejate ettepanekute üle hääletatakse individuaalselt. Üle 80% toetusega ettepanekud esitatakse linnavalitsusele, kes võtab neid tänavaruumi kujundamisel arvesse. Linnavalitsus annab juuni alguses avalikult teada, kuidas kliimakogu ettepanekud ellu viiakse.

Tartu abilinnapea Gea Kangilaski hinnangul on Tartu esimene kliimakogu millegi suure algus.

«Esimest korda oleme kutsunud linnakodanikud nii põhjalikult linnaruumi arengute kavandamisel kaasa lööma. See süvenemine ning arutlemisõhin, millega osalejad teemadesse on pühendunud, on lausa imetlusväärne. Ootan ettepanekuist head ülesandepüstitust linnale ja ühtlasi ka kindlust, et tulevikusiht on meil kõigil ühine,» ütles Kangilaski.

Rohetiigri vabakonna suuna vedajad ja kliimakogude Eestisse toojad Teele Pehk ja Maiu Lauring näevad, et Tartu värske missioon saada üheks sajast Euroopa kliimaneutraalsest linnast annab kliimakogus osalejatele veelgi selgema ambitsiooni.

«Kliimakogus osalejad on juba tõestanud, et neil on suur huvi aidata Tartul kiirendada vajalikke ja sageli valulikke samme säästva liikuvuse ja inimliku linnaruumi nimel. Loodame, et tuleval nädalavahetusel sõnastatavad ettepanekud aitavad Tartu linnavalitsusel kiirendada kliimategusid ja anda julgustust ambitsioonide täitmiseks,» rääkisid Rohetiigri eksperdid.

Kliimakogu esimesel nädalavahetusel, 23.–24. aprillil saadi valdkondlike spetsialistide abil teadmisi tänavaruumi planeerimise põhimõtetest ning eri liikumisviiside headest ja halbadest mõjudest. Samuti kuulati ära erinevad arvamused ja seisukohad. Aruteludest koorusid välja olulised väärtused, millest tuleks kliimakogu hinnangul Tartu linnaruumi arendamisel lähtuda: elurikkuse hoidmine, kestlikkuse põhimõtted, turvalisus ja tervislikkus.

Ettekannete slaide ja salvestusi saab järele vaadata kliimakogu veebilehel.

Kutse kliimakogusse saadeti 15 000 tartlasele alates 15. eluaastast. Oma osalemissoovist andis märku ligi 300 linlast, kelle hulgast valiti kindla algoritmi alusel välja 55 tartlast, kes esindavad demograafilist läbilõiget Tartu elanikest. Tartus esimest korda rakendatav kliimakogu on uudne koosloomeformaat, mida kasutatakse maailmas nii kohalike kui ka riigi taseme keskkonnaotsuste kiirendamiseks.

Kliimakogu korraldab Tartu linnavalitsus koos Rohetiigri ja Milttoniga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles