Üleskutse: osale 22. mail Tallinnas ühislaulmisel Ukraina toetuseks

Tartu Postimees
Copy
Foto: Eesti laulab Ukrainale

22. mail koguneb Tallinna lauluväljakul ühendkoor, et salvestada laulukaare all muusikavideo Ukraina toetuseks. Lauljaid oodatakse kõikjalt Eestist ja eesmärk on kokku saada vähemalt 10 000 lauljat.

Ühendkoori juhatab tuntud dirigent Hirvo Surva. Esitamisele tuleb ikooniline ukraina viis «Oi u luzi chervona kalyna» («Punane lodjapuu aasal»), millele on helilooja Jonas Tarm teinud neljahäälse kooriseade.

Laulu erinevaid esitusi on Ukrainale pühendanud paljud maailma muusikud ja kollektiivid. Vaata üht Leedust pärit näidet siit.

Eestimaise video salvestamine toimub pühapäeval, 22. mail kell 17. Laulma on oodatud kõik lauljad, aga vajalik on eelregistreerimine. Salvestus toimub publikuta.

«Me ei tohi ise ära väsida! Sellest sõltub väga palju, mis üldse Euroopast ja kogu maailmast edasi saab,» põhjendas ühislaulmist Hirvo Surva. «Kõik, kes tunnevad, et suudavad oma lauluga sellist vaimset väge anda, tulge ja laulame koos!»

Ettevõtmise on ellu kutsunud fotograaf Kaupo Kikkas, ettevõtja Enno Rätsep ja helilooja Jonas Tarm. «Meie koorilauljate soov üheskoos oma toetust näidata on ilmselge – igal võimalikul muul moel aitame me Ukrainat niikuinii. Oluline on, et maailm ei unustaks hetkekski, mis Ukrainas toimub, ning et see toetus ei vaibuks ega väsiks. Ainult ühise laulu vägi oli veel puudu,» sõnas Kikkas.

Ühislaulmise tulemusena valmivat videot on kavas hakata levitama eri kanalite kaudu üle maailma. Selleks kaasatakse partnerina mittetulundusühing Slava Ukraini Eestis ja All For Victory heategevusorganisatsioon Ukrainas.

«Eesti on rahvaarve kõrvutades suurim Ukraina toetaja maailmas, aga me tahame Ukraina toetuseks kasutada ka eesti kultuuri kõige võimsamat osa – suurt laulukoori Tallinna laulukaare all,» lisas Eestis sündinud ja USAs tegutsev helilooja Jonas Tarm.

Ühislaulmist ja selle ettevalmistamist salvestatakse. Lisaks muusikavideo tegemisele valmib ka erisaade. Ühislaulmist korraldavad vabatahtlikud. Juba praeguseks on  kooriühingu kaudu laiali saadetud kutse kõikidele Eesti kooridele, ent ühendkooriga on oodatud liituma ka üksiklauljad.

Koorid ja lauljad saavad registreerida oma osalemise sündmuse kodulehel https://www.eestilaulabukrainale.ee. Samast leiab ka materjalid ettekandele tuleva laulu õppimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles