Kliinikumis kehtib tänasest roheline ohutase

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli kliinikum.
Tartu ülikooli kliinikum. Foto: Kristjan Teedema

2. maist kehtib Tartu ülikooli kliinikumis roheline Covid-19 ohutase, mis leevendab seni punasel ja kollasel ohutasemel kehtinud piiranguid.

Tartu ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse direktori Matti Maimetsa hinnangul lubab epidemioloogiline olukord kehtestad rohelise ohutaseme. «Jälgime olukorda nii Eesti kui maailmas iga päev ning loodame, et sel korral kehtib piirangutevaba periood pikemat aega võrreldes eelmiste aastatega,» lausus Maimets.

Kliinikumi ravijuhi Andres Kotsari sõnul on viimastel nädalatel olnud Covid-19 patsientide hulk stabiilne. «Erinevates osakondades on viibinud keskmiselt 20 Covid-19 tõttu isolatsiooni vajavat patsienti ning keskmiselt hospitaliseeritakse meie haiglasse 1–2 Covid-19 diagnoosiga patsienti päevas. Nende seas on nii neid, kes vajavad haiglaravi Covid-19 tõttu, kui ka neid, kel Covid-19 esineb kaasuvana, ent kes vajavad haiglaravi muu põhihaiguse tõttu,» rääkis Kotsar.

Covid-19 rohelisel ohutasemel on juhised nii töötajatele, patsientidele kui ka üliõpilastele. «Covid-19 nakatumine ja haigestumine on küll languses, ent pandeemia on toonud mitmed ettevaatusabinõud, mis meiega ka edaspidi jäävad, näiteks käte antiseptika ning kirurgilise maski kandmine lähikontaktis,» ütles Maimets. Nii tuleb tervishoiutöötajatel ja tudengitel ka rohelisel ohutasemel kanda lähikontaktis patsientidega kirurgilist maski. Ühistes ruumides ja kontaktis teiste töötajatega on maskikandmine vabatahtlik.

Patsientidel ei ole ambulatoorsele vastuvõtule, päevaravile või haiglaravile tulles enam vaja maski kanda, küll aga palutakse seda teha lähikontaktis tervishoiutöötajaga. Rohelisel ohutasemel ei ole vajalik ka sümptomiteta patsientide SARS-CoV-2 testimine, ühtlasi on lubatud saatjad ning patsientide külastamine. «Külastamisel palume jälgida osakonna töökorraldust ning kindlasti palume nii saatjatel kui ka külastajatel haigussümptomitega haiglasse mitte tulla – selleks, et kaitsta haiglaravil viibivate patsientide tervist,» ütles  Andres Kotsar. Ta lisas, et ka õppetöö saab jätkuda piiranguteta ning üliõpilastel palutakse sarnaselt kliinikumi töötajatega järgida tungivat kolme doosiga vaktsineerituse soovitust.

Nii Matti Maimets kui ka Andres Kotsar panevad inimestele südamele, et kasutada kevad-suvist aega ka sügiseks ja talveks valmistumisel. «Meie senise nelja Covid-19 laine kogemused näitavad, et vaktsineerimine võimaldab vältida väga raskelt haigestumist, mistõttu soovitame kõikidel, eriti aga üle 60-aastastel, kindlasti end Covid-19 vastu vaktsineerida enne sügistalvist viirushaiguste perioodi,» rõhutasid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles