Süku kavandajatel pole sundi Kauba tänavaga arvestada (1)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Kauba tänava vaade 1929. aastal Barclay platsi juurest Emajõe poole. Vasemal kaubahoov, paremal Tartu maavalitsuse hoone, otsesihis hotell Jakor üle Emajõe Holmi tänava nurgal. Sellist tänavat seal enam pole ega ole ka kindel, kas tuleb.
Kauba tänava vaade 1929. aastal Barclay platsi juurest Emajõe poole. Vasemal kaubahoov, paremal Tartu maavalitsuse hoone, otsesihis hotell Jakor üle Emajõe Holmi tänava nurgal. Sellist tänavat seal enam pole ega ole ka kindel, kas tuleb. Foto: Carl Sarap. Andres-Teet Merisalu kogust

Kui linnaplaneerija Mart Hiob südalinna kultuurikeskuse kavandamiseks praeguse keskpargi ala ja omaaegse jõeäärse turuplatsi ajalugu läbi töötas, et peatselt välja kuulutatava arhitektuurivõistluse osalejatel oleksid orienteerumiseks võtta muinsuskaitse eritingimused, oli plaanis sõnastada ka sajandeid vana Kauba tänava taastamise nõue.

Kuid selgub, nagu ajaloolane Andres-Teet Merisalu ehmatusega avastas, et Tartu muinsuskaitse komisjonis on sellest nõudest saanud vaid soovitus.

«Kui tänavasihi taastamine jääb ainult soovituseks, siis on suur oht, et see jääb teostamata,» kirjutab Merisalu tänase lehe arvamusküljel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles