Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Poola lipu päeva jääb meenutama Poolast pärit remmelgas

Copy
Poola lipp.
Poola lipp. Foto: Elmo Riig

Esmaspäeval tähistab Poola Vabariigi suursaatkond Tartus Poola lipu päeva. Pidustuste ajakavas on mitmesuguseid üritusi.

Tartu Ülikooli veebilehel on kirjas, et päeva tähistamisest võtab osa ka rektor Toomas Asser.

Eestis valiti lipupäeva pidustuste paigaks Tartu, sest see linn mängis olulist rolli Poola ajaloos alates 1582. aastast, mil see kuulus I Rzeczpospolita koosseisu. Tartu valge-punase lipu värvid andis 9. mail 1584 Tartule Poola kuningas Stephanus Bathory Poola lipu eeskujul.

Tartu lipp raekoja ees.
Tartu lipp raekoja ees. Foto: Sille Annuk

Tartu lipp on kinnitatud riigikantselei sümboolikaosakonnas 20. mail 1992. Lipu aluseks on Poola valge-punane lipp, mille keskel asub Tartu linna vapi kujutis.

Poola lipu päeva pidustuste ajakavas on mitu üritust, sealhulgas kell 15 Bolesław Hryniewiecki puu istutamise tseremoonia botaanikaaias.

TÜ loodusmuuseumi teatel oli professor Bolesław Leon Hryniewiecki (1875–1963) botaanik ja looduskaitsja, kes pärast Tartu Ülikooli lõpetamist töötas botaanikaaias 1919. aastani. Pärast esimest maailmasõda naasis ta kodumaale, kus asus tööle Varssavi ülikooli rektori ja sealse botaanikaaia direktorina. Bolesław Hryniewiecki tegi aktiivselt teadustööd, avaldas artikleid ja raamatuid. Nii Tartus kui ka Varssavis oli ta tuntud väsimatu, tööka uuendajana ja meeskonda kaasava eestvedajana.

Tema mälestuseks istutatakse 2. mail, Poola lipu päeval Tartu Ülikooli botaanikaaia saarele Poolast pärit rabe remmelgas (ajaloolise nimega Salix fragilis var. sphaerica Hryn.). Puu on soetatud perekond Grąbczewski puukoolist, mis teeb tihedat koostööd Varssavi ülikooli botaanikaaiaga. Istutatava puu valis välja sealse botaanikaaia juhataja professor Marcin Zych.

Bolesław Hryniewiecki puu istutamise tseremoonial osalevad Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser, Poola Vabariigi suursaadik Grzegorz Kozłowski, konsul Tomasz Szeratics ja Tartu Ülikooli botaanikaaia juhataja Jüri Sild.

Kell 18.30 algab Tartu Ülikooli aulas kontsertaktus. Esmalt autasustatakse Tõnis Lukast Poola Vabariigi teeneteordeni komandöriristiga, seejärel esitletakse näituse «Poola-Eesti suhted 1918–1939 Eesti arhiivivaramus» kataloogi. Õhtu lõpetab kontsert, kus kõlab Fryderyk Chopini ja Ignacy Jan Paderewski muusika Varssavi XVIII Chopini konkursi laureaadi Jakub Kuszliku esituses.

2. mail tähistatakse Poola lipu ja ka välispoolakate päeva. Pidustuste kavas on mitmesuguseid üritusi, mille eesmärk on rõhutada Poola ja Eesti tugevaid sidemeid, tutvustada Poola pärandit Tartus ja avaldada austust neile, kes on aidanud edendada Poola-Eesti suhteid, eriti kultuuri- ja teadusvaldkonnas.

2. mail Tartus

Kl 13 Frederyk Chopini riikliku instituudi näituse «Fryderyk Chopin. Elu» avamine Heino Elleri muusikakoolis.

Kl 14 lillede asetamine Stephanus Bathory mälestustahvli juurde Tartu Ülikooli peahoone lõunatiiva otsaseinal.

Kl 14.15 Jaan Kaplinski in memoriam  – lillede Emajõkke heitmise tseremoonia Kaarsillal.

Kl 14.30 Enn Tarto in memoriam – pärja asetamine Raadi kalmistul.

Kl 15 Bolesław Hryniewiecki puu istutamine botaanikaaias.

Kl 18 Poola Vabariigi lipu heiskamise tseremoonia raeplatsil, kariljoni esituses kõlab Michał Kleofas Ogiński polonees «Hüvastijätt kodumaaga».

Kl 18.30 kontsertaktus Tartu Ülikooli aulas.

Poola lipu päeva Tartus korraldab Poola Vabariigi suursaatkond koostöös Tartu linnavalitsuse, Eesti rahvusarhiivi, Tartu Ülikooli, Heino Elleri muusikakooli ja Tartu Ülikooli botaanikaaiaga.

Tagasi üles