Lennundusmuuseum avas hooaja

Tartu Postimees
Copy
Lennundusmuuseumi  juhataja Mati Meos näitab muuseumikogus olevat Itaaliast Grazzanisa sõjaväebaasist pärit hävitajat F-104 Starfighter.
Lennundusmuuseumi juhataja Mati Meos näitab muuseumikogus olevat Itaaliast Grazzanisa sõjaväebaasist pärit hävitajat F-104 Starfighter. Foto: Margus Ansu

Pärast pooleaastast talvepausi avas Tartu lähistel Langel tegutsev Eesti lennundusmuuseum aprilli viimasel päeval külastajatele 21. hooajaks uksed.

Lennundusmuuseumi asutaja ja juht Mati Meos sõnas, et muuseumi suurim ja tähtsaim osa on lennutehnika osakond, kus on 26 lennukit ja neli helikopterit.

«Lennutehnika osakond on pea igal aastal saanud vähemalt ühe lennuki välismaalt, kuid vahepealsetel koroona-aastatel oli uute eksponaatide soetamine raskendatud. Siiski saame eeldatavasti hooaja jooksul lennundushuvilisi rõõmustada kahe Eestis paikneva lennukiga, mida valmistame ette muuseumi kogusse kolimiseks,» rääkis Meos.

Lisaks on muuseumi peahoones välja pandud lennutehnika ja kanderakettide mudelikogu ligi neljasaja lennundusajaloo seisukohalt tähtsa kõrgekvaliteedilise lennukimudeliga.

Merelennuväe osakonnas on võimalik tutvuda lennukikandja, dessantlaeva mudelitega ja merelennuväe lennukite mudelitega. Mootorite osakond tutvustab lennukite mootoreid, välisväljakul asuvas õhutõrje osakonnas on esindatud kõik nõukogude ajal Eesti territooriumil paiknenud maa-õhk-raketid.

«Külastajate sportlikuks ja huviteenindamiseks on muuseumis sellised atraktsioonid nagu 20 meetri kõrgune katapult, Ameerika mägede ja piloteerimissimulaatorid, langevarjuhüppe simulaatorid ja batuudid,» loetles muuseumijuht huvilisi ootavaid meelelahutusvõimalusi.

Lennundusmuuseum teeb ettevalmistusi ka traditsiooniliste Eesti lennunduspäevade korraldamiseks, mis tänavu on 11. ja 12. juunil. Taas on oodata vigurlendureid, tiib- ja langevarjureid, mitmeid muid põnevaid õhuetteasteid, aga ka tihedat maapealset meelelahutuslikku programmi.

Meos märkis, et Ukraina sõjapõgenikele on muuseumi külastamine tasuta ja nad leiavad väljapanekust mitu Ukraina õhuväele ja valitsusele kuulunud lennukit, mis muuseumil õnnestus 2000. aastate alguses hankida.

Lennundusmuuseumi aktiivne tegevushooaeg kestab oktoobri lõpuni.

Eesti lennundusmuuseum saab peagi 20-aastaseks. 14. juunil 2002 avatud lennundusmuuseum, loodi mitte niivõrd ajaloole rõhu panemiseks, kuivõrd soovist anda lennundusteadmisi valdkonna vastu huvi tundvatele noortele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles