Raamatupood pakub teoseid tantsu või luuletuse eest

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Raamatupoe laeni kõrguvates riiulites on valikut seinast seina. Sealt võib leida kopikate eest soetatud trükiseid, aga ka moodsaid vampiiride armulugusid.
Raamatupoe laeni kõrguvates riiulites on valikut seinast seina. Sealt võib leida kopikate eest soetatud trükiseid, aga ka moodsaid vampiiride armulugusid. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tartus Aparaaditehases asuv kasutatud raamatute kauplus Fahrenheit 451º pakub täna tudengipäevade raames kirjandusteoseid poolmuidu neile, kes on valmis vastutasuks jätma kauplusesse enda loomingut.

Fahrenheit 451º raamatutuba annab igale soovijale luuletuse, pildi või muu loomingu eest vastutasuks ühe raamatu. Tuleb minna vaid raamatutuppa ning jätta sinna oma luuletus või kunstiteos. Lubatud on esitada kasvõi tantsukava, mille vastu saab endale sobiva raamatu lunastada.

«Täna anname luuletuse, laulu, tantsu või ükskõik mille eest vastu ühe raamatu, mille saab ise valida. Kes soovib siiski raha eest raamatut, siis need maksavad täna kõik ühe euro,» tutvustas kaupluse vabatahtlik müüja Sarah Tali. Tavaliselt on ühe raamatu hind kolm eurot.

Esimestel minutitel raamatupoes veel kedagi luuletamas ja tantsimas polnud näha, ent oma loomingut saab köidete vastu vahetada õhtul kella kuueni. «Enamasti on nii, et kui saame päevas kümme raamatut müüdud, siis võib seda juba päris heaks päevaks pidada. Sügisel, kui ilmad juba kõledamateks muutuvad, käiakse siin rohkem,» teadis müüja rääkida.

Fahrenheit 451º vabatahtliku müüja Sarah Tali sõnul on tegemist puhtalt vabatahtlike korraldatava raamatutoaga, mille töötajad saavad palka teostes.
Fahrenheit 451º vabatahtliku müüja Sarah Tali sõnul on tegemist puhtalt vabatahtlike korraldatava raamatutoaga, mille töötajad saavad palka teostes. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Laeni kõrguvates riiulites on valikut seinast seina, leida võib kunagi kopikate eest soetatud trükiseid, aga ka moodsaid vampiiride armulugusid. «Päris palju tuuakse meile ajaviiteromaane, aga ka keeleõpikuid on arvukalt,» sõnas Tali.

Fahrenheit 451º on 2016. aastal vabatahtlike loodud ja organiseeritav raamatupood, mille töötajad võivad tööpäeva lõpus endale palgaks ühe teose võtta. Seal on uut eluringi alustama oodatud kõik teosed, mis muidu inimeste kodudes tolmu koguvad. Seejärel raamatud sorteeritakse ja pannakse müügiriiulitele. «Praegu läheb iga teose müügist üks euro Ukraina toetuseks, tavapäraselt aga TYPA trüki- ja paberikunstikeskusele,» selgitas Tali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles