Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Jens Raavik: oma rahvast hoolivas riigis peaks hambaravi saama tasuta

Copy
Jens Raavik
Jens Raavik Foto: Margus Ansu

Pole mingi uudis, et hammaste tervis mõjutab inimese üldist enesetunnet ja korras «sahtliga» on elu tunduvalt muretum. Mingil põhjusel finantseerib enam-vähem kõiki muude haiguste ravi haigekassa, ent hammaste hooldamiseks pakub riik aastas vaid mõnikümmend eurot – kellele 40, kellele 85 eurot –, ja sedagi siis, kui oma raha juurde paned. Tõsi, laste hambaravi on tasuta ja mõnel juhul saavad ka täiskasvanud tasuta abi.

Mille pärast muretseda? Näiteks võib hamba juurekanalist lähtunud põletik levida mujale organismi, halvimal juhul jõuda südamesse või ajju, mis omakorda võib viia isegi eluohtlikku seisundisse. Suurtesse veresoontesse levides võib põletik põhjustada veremürgistuse, juurepõletikust tekkinud turse võib hakata hingamist takistama, mistap on selge, et hammaste tervis on ülimalt oluline.

Aga kuidas peaksid need kakskümmend tuhat eestlast, kes saavad palka kõigest 650 eurot kuus, suutma tasuda üle 300 euro küündivaid raviarveid? Seegi ei tähenda alati, et pärast seesuguse summa tasumist on hambad korras. Enamasti nõuab hullus seisus hamba terveks tohterdamine kaks või kolm käiku hirmkalli stomatoloogi juurde – umbes tuhat eurot ühe hamba kohta.

Tagasi üles