Tartu ülikooli Delta keskuses saab nüüd oma vana nutiseadme Ukraina sõjapõgenikele annetada

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli Delta keskus.
Tartu ülikooli Delta keskus. Foto: Margus Ansu

Koostöös Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudiga koguvad «Tartu Ukraina sõbrad» rühmituse vabatahtlikud terve maikuu jooksul tartlastelt koju seisma jäänud nutiseadmeid, et need korda teha ning Tartusse saabunud sõjapõgenikele edasi anda.

«Tartusse saabunud Ukraina kogukonnaga sotsiaalmeedias suheldes nägime, et neil on tohutu puudus IT vahenditest - lapsed soovivad kooliteed jätkata, inimesed tööd teha, isegi kodumaale jäänud lähedastega ühenduse hoidmiseks on vaja mingisugust telefoni,» selgitas algatuse üks eestvedajatest Marti Naroškin.  

«Praeguseks on meie vabatahtlikud tehnikud korda teinud ja ukraina sõjapõgenikele jaganud üle 200 sülearvuti ja 60 tahvli ning telefoni,» lisas ta.

Tartu Linnavolikogu liige ja Tartu Ukraina sõprade grupi vabatahtlik Eveliis Padar sõnas, et arusaadavalt ei saagi sõjast põgenejal olla prioriteet näiteks tööarvuti kaasa haarata. Ta lisas, et Tartus püüavad kõik ukrainlased aga taastada normaalset elurütmi ja käia koolis või tööl. «Meie kui kogukonna kohus on neid selles igatpidi aidata.»

Kogumispunkt on Tartu ülikooli Delta keskuse fuajees (Narva mnt 18)ning sinna oodatakse enam-vähem töökorras või ka pisikest remonti vajavaid nutiseadmeid. Kõikidele annetatud seadmetele palutakse juurde lisada annetaja kontakt ja vea kirjeldus, et säästa tehnikute aega seadme parandamisel.

Päevas jõuavad vabatahtlikud korda teha umbes 10 arvutit. Praegust nutiseadmete vajadust hinnatakse aga mitme tuhandeni, seetõttu on väga oodatud ka töökorras nutiseadmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles