Kliinikum ja Tartu ülikool alustavad patsiendiohutuse koolitustega

BNS
Copy
Koolitusele on oodatud nii kliinikumi kui ka teiste haiglate töötajad.
Koolitusele on oodatud nii kliinikumi kui ka teiste haiglate töötajad. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu ülikooli kliinikumi ja Tartu ülikooli koostöös on valminud uus patsiendiohutuse koolitus, mis võimaldab võtta haiglates kasutusele ühtlustatud käsitluse.

Kliinikumi teatel on patsiendiohutuse baaskoolitus mõeldud nii kliinikumi kui ka kõikide teiste haiglate töötajatele.

Tartu ülikooli kliinikumi õenduse ja patsiendikogemusi juhi Ilona Pastaruse sõnul on patsiendiohutuse tagamine kõikjal maailmas ühest küljest tervishoiutöötajate igapäevase töö osa, ent samas ka suureks väljakutseks.

Patsiendiohutusealane koostöö on andnud võimaluse ühendada tõenduspõhised ning kaasaegseimad teadmised ülikooli poolt ning teiselt poolt kliinikumi aastatepikkuse kogemuse patsiendiohutusjuhtumite monitoorimisel, registreerimisel ja lahenduste ning tegevuskavade väljatöötamisel.

Tartu Ülikooli patsiendiohutuse uurimise projektijuhi, sisehaiguste kaasprofessori Kaja Põlluste sõnul on Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonnast tänu rahvusvahelisele koostööle PATSAFE projekti raames kujunemas keskus, kuhu on koondunud Eesti parimad teadmised ja oskused patsiendiohutuse teadus- ja arendustöö ning koolituse valdkonnas.

Kliinikumi ja ülikooli poolt põhjalikult ette valmistatud patsiendiohutuse baaskursus annab ülevaate patsiendiohutuse olemusest, vigade tüüpidest ja põhjustest, patsiendiohutust mõjutavate juhtumite ennetamisest ning ohu- ja kahjujuhtumite registreerimisest. Baaskoolitus on järjekorras esimene patsiendiohutuse teemadele pühendatud e-kursuste sarjas. Järgnevad koolitused «Patsiendiohutuskultuur», «Ravimivigade vältimine» ning «Juhtumite süvaanalüüs».

Pastarus peab koolituste sarja loomist väga vajalikuks, et tagada patsiendi- ja töötajasõbralikku keskkonda, mille edendamisel on oluline osa töö- ja ohutuskultuuril. 

Tervishoius on aina olulisem roll ka patsiendi lähedastel. «Soovime patsiendiohutuse tagamisse enam kaasata ka patsiente ja peresid, seetõttu valmivad koolituste põhjal ka patsientidele mõeldud infomaterjalid,» selgitas Pastarus. 

«Patsiendiohutus ei sõltu ainuüksi tervishoiutöötajatest – patsient aktiivse meeskonnaliikmena saab anda oma panuse, olles teadlik tervishoiuteenusega kaasnevatest ohtudest, küsides küsimusi ning andes märku võimalikest ohujuhtumitest,» kirjeldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles