Kliimakogu vahetas mõtteid ekspertide ja huvirühmadega

Tartu Postimees
Copy
Nädalavahetusel kogunes esimene Tartu kliimakogu
Nädalavahetusel kogunes esimene Tartu kliimakogu Foto: Tartu linnavalitsus

Möödunud nädalavahetusel kogunes Tartu loodusmajja Tartu kliimakogu – juhuvalimi abil valitud tartlased, kes otsivad vastust küsimusele, kuidas muuta Tartu linnaruumi ohutumaks ja atraktiivsemaks. Esimesel nädalavahetusel saadi valdkondlike spetsialistide abil teadmisi tänavaruumi planeerimise põhimõtetest ning erinevate liikumisviiside headest ja halbadest mõjudest.

Laupäeval rääkis Kristi Grišakov Tallinna tehnikaülikoolist linnastunud ühiskonna ruumilistest valikutest, liikuvusekspert Mari Jüssi linnas liikumise ja transpordi jalajäljest, arhitekt ja linnaplaneerija Tõnis Savi andis ülevaate heast tänavaruumist ja meetoditest, kuidas seda luua, ning Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus tutvustas Tartu linnaruumi arengusuundi.

Pühapäeval kuulati huvirühmade vaateid ning kõne all olid säästva liikuvuse kavandamise printsiibid, hoiakud jalgrattaga ja jalgsi liikumise suhtes, asumiseltside vaated liikuma kutsuva linnaruumi loomisel, liikumise ja ohutuse teemad puuetega inimeste seisukohast ning keskkonnaühenduste seisukohad.

Rohetiigri vabakonna suuna vedajad ja kliimakogude Eestisse toojad Teele Pehk ja Maiu Lauring märkisid, et tartlaste pühendumine oli imetlusväärne. Nad võtsid Tartu esindamist tõsiselt, kuna ettekannete vahepeal toimunud mõtteharjutustest koorus juba hulgaliselt esialgseid ideid ettepanekuteks linnavalitsusele. «Oli tunda ja näha, et tartlased hoolivad sellest, et linnaruumi ja säästvat liikumist puudutavad otsused tehtaks parimale teadmisele tuginevalt ja linnaelanikega üheskoos,» ütles Lauring.

Kliimakogu jätkub 7.–8. mail, kui omandatud teadmiste põhjal sõnastatakse ettepanekud, mis aitavad suurendada Tartu tänavaruumis viibimise ohutust, vähendada õhu- ja mürasaastet, soodustada veelgi rohkem jalgsi ja rattaga liiklemist ning muuta linnaruumi atraktiivsemaks.

Osalejate sõnastatud ettepanekute üle hääletatakse individuaalselt, üle 80 protsendi toetusega ettepanekud loetakse kliimakogu poolt vastu võetuks ja need esitatakse linnavalitsusele, kes võtab neid tänavaruumi kujundamisel arvesse. Linnavalitsus annab juuni alguses avalikult teada, kuidas kliimakogu ettepanekud ellu viiakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles