Dnipros peetakse ülestõusmispühi, mürsurünnakus sai surma üks mees

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Dnipros tähistatakse ülestõusmispühi. Inna Šulženko koos õde Jeranimaga.
Dnipros tähistatakse ülestõusmispühi. Inna Šulženko koos õde Jeranimaga. Foto: Inna Šulženko

Dnipros elav Inna Šulženko ärkas hommikul linnulaulu peale. Und enam ei tulnud. Ta nautis päikesetõusu ja mõtles, et nagu lapsepõlves – ülestõusmispühal.

Idakristlased tähistavad ülestõusmispühi just sel nädalavahetusel. Kõikjal, kus inimesed täna kohtuvad, kõlab tervituseks: «Христос Воскрес!», ja vastuseks kostub: «Воистину Воскрес?!»

Seekord jutustab Inna nunnast, õde Jeranimast, kel on suured silmad täis valgust ja soojust, ja kes on pidanud läbi käima pika teekonna.

«Juba varases nooruses läks ta kloostrisse,» räägib Inna. «Ühes meie vestluses ütles õde Jeranima, et tegelikult on ta argpüks. Mina ei saanud aru, naersin selle peale ja vastasin, et keegi ei saa olla vapram kui tema.»

Õde Jeranima oli sõitnud läbi terve Ukraina, ligi 1000 kilomeetrit, tulnud Lvivi oblastist, et jõuda Dniprosse. Ja elada võõras linnas ilma igasuguste mugavusteta ning kõik selleks, et aidata haavatud sõdureid, keda rindelt Dniprosse tuuakse. Sel nunnal on õe haridus ja tal on meditsiinis suurepärased oskused.

«Küll mul ikka veab, et saan kohtuda selliste erakordsete inimestega,» leiab Inna tolle nunna peale mõeldes.

Inna Šulženko lastega meisterdamas.
Inna Šulženko lastega meisterdamas. Foto: Inna Šulženko

Edasi jagab Inna Šulženko pilte Dnipro lastest, kellega koos on ta sel nädalal palju aega veetnud, ja tunneb rõõmu, et õnneks on Dnipros palju rahulikum kui paljudes teistes piirkonades.

«Neil lastel on alles võimalus rõõmus olla ja lõbutseda,» räägib ta. «Aga nende keskel on lapsi ka Ukraina sõjapiirkondadest, kes ei tunne end veel koduselt, kes on teistest ärevamad ja ettevaatlikumad kõiges...»

Lihavõttejänkud valmis!
Lihavõttejänkud valmis! Foto: Inna Šulženko

Lõpuks tunnistab Inna üles selle, mis teda kõige rohkem vaevab. Ta igatseb oma lapsi.

Inna Šulženko 19-aastane poeg elas juba enne sõda Vilniuses, kuna õpib sealses kolledźis. Üheksa-aastase tütre viis Inna sõja esimesel nädalal samuti Leetu. Sellest saadik ei ole ta oma lastega silmast-silma kohtunud.

Ukraina tänaste sõjateadete hulgas on taas ka selline, mis Dniepropetrovski oblastit puudutab. Piirkonna kuberner Valentõn Reznitšenko teatab veebipostituses, et Dnipropetrovski oblastis sai öises mürsurünnakus surma 48-aastane mees. Vahendab Reuters.

Inna Šulženko varasemaid lugusid sõja esimesest päevast alates loe blogist.

Dniprost saadab Inna Šulženko teateid sisepõgenikest, kes saabuvad Dniprosse esimest varju otsima nii põhjast, lõunast kui ka idast.
Dniprost saadab Inna Šulženko teateid sisepõgenikest, kes saabuvad Dniprosse esimest varju otsima nii põhjast, lõunast kui ka idast. Foto: Lii Ranniku kaart
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles