Konnad riskivad pulmi pidades auto alla jäämisega

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Konnad teel märk Aardla poldri veehoidla juures.
Konnad teel märk Aardla poldri veehoidla juures. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tänu eelmise nädala lõpus kohale jõudnud soojematele ilmadele sai alguse iga-aastane kahepaiksete kevadränne. Kuna konnade talvitumis- ja kevadise kudemispaiga vahele võib jääda maantee, näeb praegu kahepaikseid rändekohtades massiliselt ka sõiduteedel.

Eestimaa looduse fond (ELF) kutsub autojuhte võimaluse korral konnade rändeteekonnaga ristuvates teelõikudes kiirust vähendama ning rändega ristuvaid maanteid päikeseloojangust keskööni vältima. Lisaks on suuremates rändekohtades vabatahtlikud konni abistamas, mistõttu tuleb olla väga ettevaatlik nii vabatahtlikel kui ka sõidukijuhtidel.

«Autorataste all võib tihedama liiklusega paigas hukkuda mõne tunniga mitusada sigimisvalmis kahepaikset. Selline ulatuslik hukkumine enne järglaste saamist on probleem, millele oleme nüüd 11 aastat tähelepanu juhtimas,» ütles kampaani «Konnad teel(t)» juht Henry Timusk. Seda probleemi märganud kohalikud vabatahtlikud korraldavad oma kodukandis kahepaiksete üle tee abistamise talguid üle Eesti. Sel aastal on huvitaval kombel liikvel juba nii rohukonnad kui ka vesilikud ja kärnkonnad, kes tavaliselt on hilisemad ärkajad. Samal ajal on kohti, kus ilma jahenedes on kahepaiksete rände hoog vaibunud ning ilma soojenes jälle hoogustub. «Tavaliselt saab ränne paari nädalaga läbi, kuna sobiva ilmaga on liikumine väga tihe,» lisas Timusk.

Täna hommikul Ihaste teel auto alla jäänud konn.
Täna hommikul Ihaste teel auto alla jäänud konn. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Vabatahtlikud abistavad kahepaikseid rändeteel Tartus Ihaste tee ja Salutähe tänaval. Teede omanikud, näiteks Tallinn ja Tartu, on sulgenud teelõigud Astangul ja Ihastes paariks nädalaks kahepaiksete rände tippajal ehk hilisõhtust varahommikuni, et ohutus oleks tagatud nii vabatahtlikele kui ka kahepaiksetele. «Paraku näitab eelmiste aastate kogemus, et isegi teelõigu sulgemine ei takista autojuhte ning vaatamata siltidele sõidetakse teedel edasi. Seepärast palumegi olla hilisõhtutel väga tähelepanelikud,» rõhutas Timusk.

Kellel on huvi iseseisvalt oma kodukandis kahepaikseid abistada, saab selleks juhiseid ja abi fondi lehelt.

Kahepaiksed rändavad enda kudemispaikadesse pulmi pidama igal kevadel, kui õhtused ja öised temperatuurid on selleks sobivalt soojad. Konnad liiguvad alates päikeseloojangust kehe kuni nelja tunni jooksul, rände tippaeg on kella 22–23 vahel õhtul.

Kõik kahepaiksed on Eestis looduskaitse all. Punase raamatu uute hinnangute järgi on kahepaiksed üks kõige kesisemas seisus olevaid loomarühmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles