Täna kogunes esimene Tartu kliimakogu

Tartu Postimees
Copy
Nädalavahetusel kogunes esimene Tartu kliimakogu
Nädalavahetusel kogunes esimene Tartu kliimakogu Foto: Tartu linnavalitsus

Täna kogunes Tartu loodusmajja esimene Tartu kliimakogu, kes esindab demograafilist läbilõiget ülikoolilinna elanikest ning otsib vastuseid küsimustele, kuidas muuta linnaruum ohutumaks ja atraktiivsemaks.

Kutse kliimakogusse saadeti 15 000 alates 15-aastasele tartlasele. Oma osalemissoovist andis märku ligi 300 linlast, kelle hulgast valiti kindla algoritmi alusel välja 55 tartlast, kes esindavad demograafilist läbilõiget Tartu elanikest.

Tartu esimeses kliimakogus otsiti vastuseid küsimustele, milline on kliimasõbraliku tänavaruumi jaotus eri liiklejate vahel, milline peab olema tänavatel sõitmise piirkiirus õhu- ja mürasaaste vähendamiseks ning kuidas soodustada veelgi rohkem rattaga liiklemist.

Kliimakogus osalejad saavad teadmisi valdkonna ekspertidelt, kuulavad ära teemaga seotud huvirühmad ning arutelude tulemusel sõnastavad ettepanekud linnavalitsusele.

7.–8. mail toimuvad rühmaarutelud, kus jõutakse omandatud teadmiste põhjal ettepanekuteni, mis aitavad osalejate hinnangul suurendada Tartu tänavaruumis liikumise ja viibimise ohutust ning atraktiivsust. Osalejad sõnastavad konkreetsed ettepanekud, mille üle hääletatakse individuaalselt.

Üle 80 protsendi toetusega ettepanekud loeb kliimakogu vastuvõetuks ja neid esitletakse linnavalitsusele, kes võtab neid tänavaruumi kujundamisel arvesse. Linnavalitsus annab kliimakogu ettepanekute elluviimisest linlastele pidevalt teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles