Päevatoimetaja:
Jens Raavik
+372 739 0371

Kogenud veganid õpetavad tudengeid taimedest toituma ja raha säästma

Copy
Tudengipäevade pannkoogihommikul pakuti muna ja loomse piimata tehtud pannkooke ning samal lainel jätkab ka laupäevane üritus «Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina».
Tudengipäevade pannkoogihommikul pakuti muna ja loomse piimata tehtud pannkooke ning samal lainel jätkab ka laupäevane üritus «Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina». Foto: Sille Annuk

Veganitoitumine on Eestis üha populaarsem, kuid tudengitel on iga sent arvel ning kallis sojavorst ja ökohummus võib osutuda liiga kulukaks. Seetõttu toimub laupäeval tudengipäevade raames üritus, mille eesmärk on tutvustada võimalusi, kuidas tudengina oma toidukorv soodne hoida ja veganina soodsalt Tartus süüa saada.

Soovid kärpida toidukulusid, toitu vähem raisata või lihtsalt oma menüüd mitmekülgsemaks muuta? Loomade eestkoste organisatsioon Loomus ja Eesti vegan selts kutsuvad kõiki Tartu tudengipäevade programmi kuuluvale veganiüritusele, mille fookuses on, kuidas hoida tudengina oma toidukorv soodne, ent mitmekülgne.

Üritusel «Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina» on kolm külalisesinejat, kes tunnevad Tartut ja siinseid võimalusi läbi ja lõhki. Oma kogemustest räägivad Mari Frühling (kõrgema kunstikooli Pallas üliõpilane), Hardi Heinvere (Wolti kuller ja Tartu ülikooli üliõpilane) ning Elsa Jukola (Tartu Toidujagamise asutajaliige ja Tartu ülikooli üliõpilane).

Korraldaja ja Loomuse juhatuse liikme Annaliisa Posti sõnul on üritusele oodatud nii tudengid kui ka teised huvilised, kes soovivad veganluse kohta rohkem teada saada, kuulata veganitest tudengite kogemuslugusid ning nautida head veganitoitu. «On levinud väärarusaam, et taimne toit on kallis, kuid tegelikult see nii pole. Üritusel avamegi seda teemat eriilmeliste esinejate toel ning jagame nippe, kuidas hoida toidukorv soodne nii, et ei peaks maitses kompromisse tegema,» lisas ta.

Loomuse ja Eesti vegan seltsi korraldatav üritus «Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina» toimub 23. aprillil kell 16.00–18.00 korporatsioon Ugala ruumides (J. Kuperjanovi 16, Tartu) ning on kõigile tasuta.
Lisainfo: https://www.facebook.com/events/656973375410099/


Loomuse liige Lene Otenurm pakub inspiratsiooniks kolm retsepti, mida saab soodsate ja väheste koostisosadega kiirelt valmistada:


BBQ oakotletid

Külmkapp on tühi, aga süüa ju tahaks … Äkki kuivainete riiulis leidub veel midagi? Vaja on ainult üht oapurki, väikest sibulat, natuke jahu ning viimast tilka BBQ-kastmest, mis pudelipõhja (loodetavasti) veel jäänud on ning saabki juba meisterdada midagi maitsvat. Mis jahu retseptis kasutad, on enda valik. Katsetada võib nii nisu-, kaera-, odra- kui ka pähklijahuga.

240 g Kidney ube

1 väike sibul

1 spl BBQ-kastet

1 spl jahu

näputäis soola

+ natuke toiduõli praadimiseks

Pese ja kurna Kidney oad ning purusta kahvliga kausis. Haki sibul peeneks ning sega ubade hulka koos soola, jahu ja BBQ-kastmega. Kuumuta pann keskmisel kuumusel ning lisa toiduõli. Vormi kätega pätsid ning prae mõlemalt poolt umbes kaks minutit.
 

Soolased kaerahelbed

Tahaks midagi soolast, kuid kapis on vaid oad ja midagi kõrvale pole panna? Ehk leidub veel viimane porgand ja sibul, aga nendest jääb ka väheks. Kartulit pole, riisi pole ... Mida siis teha? Kaerahelbeputru muidugi! Kaerahelbed ei pea olema magustoit, vaid sobivad hästi ka soolaseks kõhutäiteks.

70 g kaerahelbeid

1 väike porgand

1 väike sibul

100 g ube tomatikastmes

0,5 köögiviljapuljongi kuubikut (või 1 tl muid maitseaineid, mida kapis leidub)
 

Banaani french toast

Mida teha, kui sai on kapis juba veidi kuivanud ning banaanid rohkem pruunid kui kollased? Ära viska neid ära, vaid tee hoopis praesaia! Nostalgiline ja lihtne magustoit, seekord banaani maitsega!

1 väike küps banaan

200 ml taimset piima

2 tl suhkrut

2 spl nisujahu või tärklist

5–6 saiaviilu

toiduõli praadimiseks

Purusta kausis kahvliga banaan. Sega juurde jahu ja suhkur ning seejärel taimne piim. Kui soovid, võid purustamiseks ja segamiseks kasutada hoopis blenderit või köögikombaini. Kuumuta pannil õli. Kasta saiaviilud ühekaupa piimasegusse ja prae pannil mõlemalt poolt keskmisel kuumusel paar minutit.

Tagasi üles