GALERII ⟩ Sadamaraudteelt paistab teistsugune Tartu

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tänavakunsti ja tänavakunstiga sarnanevaid katsetusi, nii ühe- kui kahemõttelisi, on sadamaraudtee tammi veeres kümnete meetrite kaupa.
Tänavakunsti ja tänavakunstiga sarnanevaid katsetusi, nii ühe- kui kahemõttelisi, on sadamaraudtee tammi veeres kümnete meetrite kaupa. Foto: Kristjan Teedema

Kui mõni viimase aja linnapeadest võtaks ette teekonna endise sadamaraudtee tammile äsja valminud kergliiklusteel, oleks ilmselt mõneks ajaks kadunud isu reformierakondlikult pajatada säravalt arenevast linnast. Kilomeetrid grafitiga dekoreeritud tagahoovi, võpsik, varemed ja risune põõsastik. Kaduvik. Aga ühes just praegu tärkava loodusega. Mingit sarmi selles keskkonnas ometi on, lausa nii palju, et sadamaraudtee koridori kergliiklustee rajamine võitis mullu kaasava eelarve hääletuse.

«Mulle meeldib, et see on seisnud puutumata hästi pikalt,» ütles Tartu ruumiloome osakonna maaastikuarhitekt Anna-Liisa Unt. «Olen maastikuarhitekt ja minu jaoks on lummav, mis sinna on kasvanud. Ristuvate tänavate juurest kohati lõigatakse, pügatakse ja kasitakse, aga üldiselt ei tehta seal mitte midagi. Meil on sealt sügisest üks fotoseeria. Sellist kooslust mina ei oskaks maastikuarhitektina kokku panna, hullult äge…»

Nüüd kevadel, pärast seda kui freespuru on maha rullitud ja avastamisretked juba lihtsamad, mõõdukad heakorratööd tulevad. Lahtine prügi kaob, jätkub põndakutelt klaasisodi kokku korjamine, aga ei mingit kultuurparki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles