Muusikateaduse selts tähistab akadeemik Jaan Rossi sünnipäeva

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Akadeemik Jaan Ross.
Akadeemik Jaan Ross. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti muusikateaduse selts on korraldanud laupäevaks soovijaile bussisõidu Tallinnast muusika- ja teatriakadeemia (EMTA) juurest Eesti kirjandusmuuseumisse Tartusse, kus kell 11 algab seltsi pikk koosviibimine. Kolme ettekande pealkirjas on nimetatud akadeemik Jaan Rossi, ja ka teised, milles ei ole teda nimetatud, peegeldavad tema teaduslikke ja loomingulisi tegevusvaldkondi. Põhjus on Jaan Rossi sündimine Tartus 65 aastat tagasi, 5. aprillil 1957.

Päevakavas on esimene kõneleja Manchesterist (Ühendkuningriigid) – Royal Northern College of Musicu teadusdirektor ja muusikauuringute keskuse juht Jane Ginsborg. Järgnevad Tartu ülikooli eesti foneetika kaasprofessor Pärtel Lippus, EMTA muusikapsühholoogia professor Allan Vurma, Tallinna ülikooli slaavi keelte ja kirjanduse professor Irina Belobrovtseva ning akadeemik, Tartu ülikooli Eesti ajaloo professor Tõnu-Andrus Tannberg.

Pärast lõunat ja kirjandusmuuseumis ringivaatamist järgneb vestlusring «Kelle südames leidub koht Adornole?», milles osaleb ka Jaan Ross. Vestlusring on osa kultuuriteaduste ja kunstide doktorikooli avatud kursusest «Kuidas kõnetab Adorno «Uue muusika filosoofia» meid täna». Jaan Ross tõlkis selle teose eesti keelde 2020. aastal.

Pärast päevakava lõpule jõudmist kell 18 sõidab buss Tallinna tagasi.

Jaan Ross on sündinud 5. aprillil 1957 Tartus matemaatik Maimo Rossi ja kodumaise nüüdisaegse atmosfäärifüüsika rajaja akadeemik Juhan Rossi peres. Ta omandas Tartus põhihariduse ja lõpetas ka lastemuusikakooli klaveriklassi Nelly Mägi (Asteli) juures, jätkas õpinguid Tallinna muusikakeskkoolis muusikateooria alal, mille lõpetas 1975. aastal. EMTA lõpetas Jaan Ross 1980. aastal cum laude muusikateadlase ja pedagoogina. 1988. aastal kaitses ta kunstiteaduste kandidaadi väitekirja «Konsonantsuse objektiivsed eeltingimused muusikas» Leedu muusika- ja teatriakadeemias ning 1992. aastal psühholoogiadoktori väitekirja Turu rootsi ülikoolis.

Aastail 1993–1996 oli Jaan Ross eesti keele instituudi teadusdirektor, 1996–1999 Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna dekaan, 2003–2006 samas kunstide osakonna juhataja. 1993–2015 oli ta Tartu ülikooli professor ning 1995–2021 EMTA professor, kellena emeriteerus möödunud aastal.

Eesti teaduste akadeemia liikmeks valiti Jaan Ross 2003. aastal. Tema peamine uurimisvaldkond on muusika taju ja tunnetuse ning muusikahelide objektiivse kirjeldamisega seotud probleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles