Tartlased said paraadilt häid emotsioone

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast paraadi said elanikud kaitseväe masinatega lähemat tutvust teha
Pärast paraadi said elanikud kaitseväe masinatega lähemat tutvust teha Foto: Sille Annuk

Kerge lumesajuga alanud vabariigi sünnipäev meelitas keskpäevaks Tartus korraks välja päikese ning pakkus tuhandetele laste ja sinimustvalgete lipukestega kaitseväe paraadi vaatama tulnud inimestele pidulikke emotsioone. Eriti meeldis pealtvaatajatele kaitseväe uue juhataja inimlik kõne.

Paremad vaatekohad olid Emajõe ääres hõivatud juba ligi pool tundi enne paraadi algust. Kuna rahvast tuli aina juurde, olid lõpuks inimesi täis kõik Vabaduse puiestee äärsete majade trepiastmed ja veidigi kõrgemad lumehunnikud. Sajad hilisemad saabujad pididki leppima olukorraga, kus inimmüüri tagant võis vaid oletada, et kusagil marsivad sõdurid ja sõidavad võimsad sõjamasinad.

«Ega väga ligi ei pääsenud,» tunnistas Iti Müürsepp, kes tuli paraadi vaatama koos mehe Mehise ja peagi kuueseks saavate kaksikutest poegade Lukase ja Niklasega. Vaatamata sellele, et suuresti nähti vaid mütse ja kiivreid, oli pere heas tujus ning väikesed kaksikud lehvitasid mööda Riia maanteed ära marssivatele üksustele ema ja isa kukilt rõõmsalt rahvusvärvides lipukesi.

«Emotsioon on vahva, sest ma olen esimest korda kohapeal vaatamas. Siiani ikka telekast näinud,» ütles isa Mehis ja oli oma otsusega rahul. «Mul oli kindel eesmärk, et ka poisid näeksid Eesti Vabariiki teise nurga alt.»

«Kuna laste vanus on juba selline, siis ongi õige aeg hakata neid paraadidele ja teistel tähtsatele isamaalistele üritustele tooma,» lisas ema. Pidulik päev jätkus perele tordisöömisega.

Oluline kõne

Pidulikku rivistust veidi lähemalt näinud Ott Keerberg ütles, et paraad jättis talle väga hea mulje. Eriti meeldis mehele kaitseväe juhataja Riho Terrase kõne. «Ikka ju ootad, mida kaitseväe juhataja tahab rahvale öelda ja meelde jäid kolm sõnumit – usk, avatus ja ausus,» rääkis Keerberg, kelle meelest oli Tartu paraadi korraldamise ära teeninud. «See on loomulik, et sellised üritused võiks ka Tartus olla.»

Keerbergi toetas Liis Arrak, kelle sõnul on oluline näidata rahvale, mis meil Eesti riigi kaitseks olemas on. «Ja kõne oli ka oluline. Mind üllatas meeldivalt, et kaitseväe juhataja hakkas alguses väga inimlikult rääkima,» lausus Arrak ning kinnitas, et sai paraadist hea ja üleva tuju.

Supp ja lennukid

Kikivarvul ja laps süles paraadi jälginud Kristjan Kutsar ütles hiljem sõdurisupi topsist viimased lusikatäisi võttes, et äge oli. «Ma ei olnud niiviisi enne vaatamas käinud. Need sõdurite talverüüd ja marsisamm. Lastele sai muidugi lennukeid lubatud, aga eks nad jäid vist pilvede pärast tulemata,» rääkis Kutsar.

Seitsmeaastasele Karlile ja kolmesele Henrile meeldis kõige rohkem sõjakraana, mis liikus paraadilt ära kõige lõpus. Peale supisöömist lubas pereisa poisid ka sõjatehnika näitust vaatama viia.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles