Tänavakunstnik pani Ukrainale mõeldes elektrikapil haljendama rahukevade

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kairo maaling «Rahukevad ´22» Poe ja Küüni nurga elektrikapil.
Kairo maaling «Rahukevad ´22» Poe ja Küüni nurga elektrikapil. Foto: Raimu Hanson

Kunstnik Kairo alustas esmaspäeva hommikul Poe ja Küüni tänava nurgal elektrikapile murutaimede joonistamist. Keskpäeval ütles ta, et paneb tööle nimeks «Rahumuru», kusjuures selle esimene variant, akrüülmaal «Kevad Kiievis», on olnud Tallinnas Solarises näitusel «Jungles». Nagu nüüd sealt möödujad võivad lugeda, on ta tööle kirjutanud allkirjaks «Rahukevad ´22».

Kairo alustas elektrikapile rahumuru maalimist esmaspäeva hommikul.
Kairo alustas elektrikapile rahumuru maalimist esmaspäeva hommikul. Foto: Raimu Hanson

Kairo on Ukraina toetuseks maalinud mitmeid «Rahumuru»-teemalisi pilte, need müünud ja saadud raha annetanud. Pühade-eelse seisuga oli ta niimoodi annetanud 3125 eurot.

«Kui ma «Rahumurudega» alustasin, oli veel talv,» ütles kunstnik. «Ma lootsin, et kui jõuab kätte roheline aeg, ongi päriselt rahu saabunud. See ei ole nii, see ei ole võibolla veel tükk aega nii. See oli mu ülinaivistlik lootus.»

Nüüd ootab kunstnik võidusuve.

Pildiga vääristatud elektrikapp ei ole Kairo esimene teos kesklinnakvartali Barclay platsi poolsel küljel. Esimene oli Poe tänava nimega seoses kirjanik Edgar Allan Poe portree, pea kohal lillevanik. Selle seinale kandmisel kasutas Kairo šabloontehnikat.

Tartu tänavakunsti järjekindel jäädvustaja Agnes Joala on oma blogis «Suur jalutuskäik» jäädvustanud selle suvel 2011. Neid oli kogunisti kaks: üks neist asus praegu maalingu saanud elektrikapi lähedal, teine aga Poe ja Ülikooli tänava nurgal.

Maalingu «Rahukevad ´22» kõrval asuva vihmaveetoru peal on kleepsupilv. Muu hulgas leidub seal ka Ukrainat toetavaid kleepse.

Poe ja Küüni nurgal leidub teiste hulgas Ukraina-teemalisi kleepse.
Poe ja Küüni nurgal leidub teiste hulgas Ukraina-teemalisi kleepse. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles