Siret Kotka: vaktsiinikahjustuste hüvitus on samm õiglasema ühiskonna poole

Siret Kotka
, riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees, Keskerakond
Copy
Siret Kotka
Siret Kotka Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu võttis eelmisel nädal vastu seaduse, millega loodi vaktsiinikahjustuste fond. Vajadus vaktsiinikahjustuste hüvitamise järele tuli teravalt päevakorda pärast seda, kui mõnedel Covid-19 vastu vaktsineeritutel tekkisid terviseprobleemid.

Haigekassa juurde loodud vaktsiinikahjustuste fondist saab taotleda hüvitist vahemikus 2000 – 100 000 eurot. Hüvitist saab taotleda nii Covid-19 vaktsiinikahjustuste kui teiste vaktsiinide kasutamisest tekkinud terviserikete korral. Inimene, kellel on tervisekahjustus olnud vähemalt neli kuud, saab taotleda vaktsiinikahjustuste fondist hüvitist. Hüvitist saab küsida ka vaktsineeritu surma korral. Hüvitamisele kuuluvad juhtumid, kus on vähemalt tõenäoline seos tervisekahju ja vaktsineerimise vahel. See tähendab seda, et inimene ei pea sada protsenti tõestama tervisekahju seost vaktsineerimisega.

Kuidas hüvitist taotleda? Koostöös perearsti või eriarstidega tuleb esitada terviseandmed koos taotlusega haigekassale. Suure tõenäosusega võib haigekassa küsida inimeselt luba pääseda ligi tervise infosüsteemile, kontrollimaks hüvitise taotleja andmeid või saamaks juurde andmeid arstidelt, kes on patsienti ravinud. Pärast seda hindab ravimiamet tervisekahju seost või vähemalt tõenäolist seost vaktsineerimisega. Kui ravimiamet on hinnangu haigekassale andnud, teeb haigekassa omakorda kindlaks kahju raskusastme ning maksab vastavalt sellele hüvitise välja. Hüvitis kantakse inimese arvelduskontole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles