Tartlastel on võimalus rääkida kaasa linna välisvalgustuse kujundamises

Tartu Postimees
Copy
Tartu on nüüdseks pea täielikult uute ja säästlike lampidega kaetud.
Tartu on nüüdseks pea täielikult uute ja säästlike lampidega kaetud. Foto: Ahto Sooaru

Tartu linn osaleb koos Tartu ülikooliga projektis ENLIGHTENme, mille raames uurivad teadlased ja eksperdid, kuidas välis- ja sisevalgustus mõjutab inimeste tervist ja heaolu. Projektis saavad osaleda ka kõik tartlastest huvilised.

Projekti eesmärk on välja töötada tervisesõbralikud linnavalgustuse lahendused. Tartus on projekti pilootalaks valitud Annelinnas asuv kanaliäärne piirkond.

Tartu linnavalitsus kutsub kõiki huvilisi projekti tegevustes osalema. Annelinlastel, aga ka kõigil teistel tartlastel, kes sooviksid kaasa rääkida linna välisvalgustuse kujundamisel, palutakse kuni 30. aprillini täita valgustuseteemaline küsimustik kas veebis või paberil Annelinna haruraamatukogus. Küsimustiku täitnute vahel loositakse välja linna sümbolitega meeneid.

19. mail alustab tegevust Annelinna valgustuse ideelabor, kus hakkavad toimuma töötoad ja koosolekud. Kõik huvilised on oodatud avakoosolekule, kus tutvustatakse projekti ja ideelabori eesmärke ning tegevusi, ja osalema sellele järgnevas töötoas. Projekti avaüritus algab 19. mail kell 17.30 Paju 2 hoone Reval Cafes. Info ja registreerimine linna kodulehel või telefonil 5307 7321.

Projektiga seotud inimesed osalevad ka eakate kõnniringidel, mis stardivad Annelinnas igal kolmapäeval algusega kell 10 Annelinna haruraamatukogu juurest.

Tartu linn loodab projekti tulemusena saada Tartu ülikooli teadlaste ja välispartnerite kaasabil häid praktilisi teadmisi, kuidas arvestada valgustuse planeerimisel ja rekonstrueerimisel senisest rohkem ka tervislikkuse aspektiga.

Projekti juhtpartner on Bologna ülikool (Itaalia). Projektis osalevad linnad, ülikoolid ja ettevõtted Eestist, Itaaliast, Hollandist, Taanist, Suurbritanniast, Rootsist, Hispaaniast, Saksamaalt, Prantsusmaalt ja USAst. Projekt kestab 01.03.2021–28.02.2025.

Rohkem infot projekti kohta www.enlightenme-project.eu.

Projekti elluviimist toetab Euroopa teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogramm Horisont 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles