Tuleval laupäeval saab taas roosi raamatu vastu vahetada

Tartu Postimees
Copy
Raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgitakse Eestis alates 1998. aastast.
Raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgitakse Eestis alates 1998. aastast. Foto: Ragnar Peets

Kirjandusfestival Prima Vista tähistab tuleval laupäeval taas ülemaailmset raamatu ja roosi päeva.

Raamatu ja roosi päeva raamatulaata peetakse sel aastal 23. aprillil kaubamaja esimese korruse aatriumis. Raamatuid ja roose pakuvad kirjastused Toledo ja Kaksikhammas, Petrone Print, Koolibri ja teised.

Tartu kaubamaja Apollo raamatupoes jagavad raamatusoovitusi kirjanikud Paavo Matsin ja Heiki Vilep. Kes roosi Apollo poe müüjale kingib, saab vastukingiks ühe sel päeval tasuta pakutavatest raamatutest.

Raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgitakse Eestis 1998. aastast. 23. aprilli tähistamine raamatu ja roosi päevana sai alguse 1930. aastatel Barcelonas, kus ühele raamatukaupmehele tuli idee suurendada kirjanduse mõju rahva hulgas, süvendada inimeste lugemisharjumust ning ühtlasi elavdada raamatumüüki – nimelt võiks sel päeval iga mees kinkida naisele roosi ning naine mehele raamatu.

Idee levis ja kogus populaarsust. 23. aprill on kõnekas ka kirjandusajaloo seisukohast, kuna selsamal kuupäeval sündisid Nabokov ja Laxness ning surid Cervantes ja Shakespeare.

2015. aastast kuulub Tartu kirjanduslinnana UNESCO loovlinnade võrgustikku ning 1995. aastal kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks, väärtustamaks raamatu tähtsust ühiskonna ja kultuuri arengus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles