Festival Eesti Muusika Päevad algab nädalavahetusel tartlaste ees

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli sümfooniaorkester (esiplaanil seisab dirigent Taavi Kull) esineb festivali Eesti Muusika Päevad programmis esimest korda.
Tartu ülikooli sümfooniaorkester (esiplaanil seisab dirigent Taavi Kull) esineb festivali Eesti Muusika Päevad programmis esimest korda. Foto: Kaupo Kikkas / EMP

Festival Eesti Muusika Päevad tuleb 16. ja 17. aprillil kuulajate ette põhiliselt Tartus, et siis uuel töönädalal jätkuda Tallinnas ja Laulasmaal. Eesti heliloojate liidu teatel ei ole Eestis ühtki teist festivali, kus oleks nii palju esiettekandeid – 32 spetsiaalselt kirjutatud uudisteost eri põlvkondade väljapaistvatelt heliloojatelt.

Tänavu esitatakse muusikat kontserdisaalides ning valik sündmusi kantakse üle ka voogedastusena. Festivali kunstilised juhid on Helena Tulve ja Timo Steiner, Tartus Märt-Matis Lill. Läbiv teema on «Teisiti».

EMP-i avakontserdil laupäeval Tartus Pauluse kirikus kell 17 annavad kontserdi Ulla Krigul orelil ja Virgo Veldi saksofonil.

Kell 19 tuleb Jaani kirikus kuulajate ette Tartu ülikooli sümfooniaorkester ning solistid Anna-Liisa Eller (kannel) ja Theodor Sink (tšello), dirigeerib Taavi Kull. Sama kontsert kõlab Tallinnas, mõlema piletimüügitulu kogutakse Ukraina heaks.

Pühapäeval kell 12 jalutatakse Tartu keskpargist Märt-Matis Lille ja Leho Rubise juhtimisel kogema helisid ja rütme. Helirännak lõpeb Tartu botaanikaaias, kus kell 13 arutlevad Märt-Maris Lille juhatusel teemal «Teisiti» Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse õppejõud Priit-Kalev Parts, arhitekt Helmi Marie Langsepp ja keskkonnakorralduse lektor Piret Vacht.

Kell 16 kõlavad Elleri muusikakooli Tubina saalis noorte heliloojate tänavuse konkursi finalistide teosed. Kell 19 tuleb aga Tartu ülikooli muuseumis kuulajate ette 2003. aastast tegutsev Trio '95 koosseisus Robert Traksmann, Marcel Johannes Kits ja Rasmus Andreas Raide.

Festivali Eesti Muusika Päevad programm läheb edasi esmaspäevast alates Põhja-Eestis. Muu hulgas on ka sel aastal programmis Theatrumi muusikalavastus – 23. aprillil esietendub Maarja Kangro romaani «Klaaslaps» ainetel valminud «söövitab.tuhk», mille helilooja on Tatjana Kozlova-Johannes ning libreto autor ja lavastaja Liis Kolle. Järgmised etendused on festivali viimaseil päevil, 24., 25. ja 26. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles