Ooperiarvustus ⟩ Kiri Johannale

Mart Kivastik
, kirjanik
Copy
Rüütel Tristani (Mati Turi, paremalt) ja Iiri printsessi Isolde (Liene Kinča) lembesuhteid seirab taamal Isolde teenijanna Brangäne (Karmen Puis).
Rüütel Tristani (Mati Turi, paremalt) ja Iiri printsessi Isolde (Liene Kinča) lembesuhteid seirab taamal Isolde teenijanna Brangäne (Karmen Puis). Foto: Heikki Leis/Vanemuine

Muusikalise ja filoloogilise haridusega kirjanik ja filmirežissöör Mart Kivastik vaatas Vanemuises Richard Wagneri ooperit «Tristan ja Isolde» ning kirjutas arvustusena avaliku kirja teatri sümfooniaorkestri fagotimängijale.

Vanemuise «Tristanile ja Isoldele» minnes on mõistlik võileib ja pudel veini kotti kaasa toppida. Etendus kestab koos kahe vaheajaga viis tundi, toit ja jook on teatri suures majas kallis ja järjekorrad on pikad, nii et mitu korda seal seista ei jaksa.

Tristani ja Isolde lugu on õnnetu armastuse lugu. Kartmatu rüütel Tristan läheb oma sõbrale kuningas Markele ülemere naist otsima. Kuningal naist pole ja mis kuningriik see on ilma kuningannata? Kui laev tagasi Cornwalli jõuab, seal asubki Marke kuningriik, on Tristan ja Isolde juba teineteisesse armunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles