Õpilaste teadusfestival ootab huvilisi ERMis, riikliku konkursi parimad selguvad 13. aprillil kell 13

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Teadusfestival pakub huvitavat igas vanuses õpilastele.
Teadusfestival pakub huvitavat igas vanuses õpilastele. Foto: Eesti Teadusagentuur

12. ja 13. aprillil leiab Eesti Rahva Muuseumis aset õpilaste teadusfestival, kus tunnustatakse õpilaste teadustööde riikliku konkursi paremaid ning oodatakse kõiki teisi huvilisi osalema teaduse ja inseneeriaga seotud programmis.

Festivalil räägivad oma teadustöödest 83 uurimuse autorid vanuses 14 kuni 19 aastat. Teemad on pärit nii reaal- kui ka humanitaaraladelt ehk matemaatikast, füüsikast ja arvutiteadusest kuni kirjanduse ja kunstiajalooni välja. Valik on olnud vaba.

Tartumaa ja Jõgevamaa noori on autorite hulgas ligi paarkümmend.

Miina Härma gümnaasiumi 12. klassi õpilane Liisi Haljasorg on uurinud näiteks lastekaitse ennestustööd Tartu linnas. Töö eesmärk oli analüüsida Tartu üldhariduskoolides õppivate noorukite abivalmidust situatsioonis, kus nad arvavad või on teadlikud abivajavast või hädaohus olevast lapsest.

Tartu Jaan Poska gümnaasiumi 11. klassi õpilane Mirtel Org aga keskendus lühendeile Facebooki vestlustes. Tema eesmärk oli välja selgitada 16–22-aastaste tütarlaste Messengeri vestluste kõige sagedasemad lühendid nende päritolu ning moodustusviisi alusel ning tuvastada, kuidas eri taustaga inimesed lühendite tähendust mõistavad.

Õpilased on uurinud ka eestlaste elulaadi, Eesti maakana ajalugu, mesilaemade arengut, pöörlemistelge, klassikalist muusikat, prügisukeldumise teel hangitud toidu ohutust, õpilaste liikumisaktiivsust ja palju muud.

Teadustööde parimad saavad avalikuks ERMis 13. aprillil kell 13, mil neile antakse üle riiklikud preemiad ja koostööpartnerite eriauhinnad, samuti võimalus esindada Eestit rahvusvahelistel õpilaskonkurssidel. Ülekannet sellest saab jälgida ka portaalis miks.ee/auhindamine.

ERMis on kahe päeva jooksul noortel võimalus osaleda veel töötubades, näha teadusetendusi ja kuulata ettekandeid. Töötubadesse on vaja registreerida kodulehel: miks.ee/tootuba. Töötube viivad läbi Tartu ülikooli observatoorium, tervisemuuseum, Tallinna tehnikaülikool ja töötukassa.

Ettekandjad tutvustavad, kui laiad töövõimalused ootavad noori inseneeriavaldkonnas: kogemusi jagavad kosmoseinsener Mari Allik, päikeseauto Solaride loojad ja mitmed teised. Teaduslikku kultuurielamust pakuvad teadusteatrid. Ka ootab külastajaid messiala koos teaduse populariseerijatega üle Eesti.

Eesti teadusagentuuri juhatuse esimees Anu Noorma rõõmustas, et üle kahe aasta toimub festival taas piiranguteta. «Lastes ja noorte uudishimu tuleb igati toetada, et meile jaguks ka tulevikus särasilmseid teadlasi ja insenere,» sõnas ta. «Teaduspõhise ühiskonna arendamiseks peab teadus jõudma iga nooreni ning talle sobivas vormis.»

Sel aastal saab festivali taas korraldada ilma piiranguteta.
Sel aastal saab festivali taas korraldada ilma piiranguteta. Foto: Eesti Teadusagentuur

Festivalil osalemine on tasuta, suurematel gruppidel tuleb külastus registreerida. Programm on suunatud eelkõige 7.–12. klasside õpilastele, ent oodatud on teisedki huvilised.

Õpilaste teadusfestival on külastajatele ERMis avatud 12. aprillil kell 10–18 ja 13. aprillil kell 10–12. Festivali kava leiab siit.

Õpilaste teadusfestivali korraldab Eesti teadusagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles