NÄDALA STARTER Abakhani akende moelooming: nöör, nõelad ja kangas, mida lõigata ei tohi

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Vaateakna dekoraatori ülesanne on tekitada inimeses isu, panna teda märkama mustrit, mis muidu kangarullis peidus, räägib Jelena Trofimova. Seda seelikuriiet müügil enam pole.
Vaateakna dekoraatori ülesanne on tekitada inimeses isu, panna teda märkama mustrit, mis muidu kangarullis peidus, räägib Jelena Trofimova. Seda seelikuriiet müügil enam pole. Foto: Margus Ansu

Dekoraator Jelena Trofimova laeb ennast, kus aga saab. Käib tantsimas stuudios DanceAct, millel on filiaal Tartus. Õmbleb kostüüme ja kohendab neid ümber. Esineb ise laval. Hoiab end kursis kõigega, mis leiab aset moemaailmas. Teab hooaja viimast värvipaletti, jälgib, mida kannavad maailma kuulsused ning tunneb disainerite viimaseid töid.

Jelena Trofimoval on kaks tütart, juba suured. Viimane tellimus tuli viieaastaselt tütretütrelt – vaja kilpkonnakostüümi!

Abakhani Riia tänava kaupluse vaateaknad said Jelena Trofimova käe all uue, kevadsuvise näo just eelmisel nädalal. Rüütli tänava Abakhan alles tuleb lille lüüa. Jelena Trofimova kasutab suuremõõtmelisi moemaale, kust neutraalseid toone ei leia. Lõuendiks on värviline tekstiil ja tegelasteks mannekeenid, demonstreerides läheneva suve kuumi mustreid.

Uued kleidid Abakhani aknal.
Uued kleidid Abakhani aknal. Foto: Jelena Trofimova

Mis moes on?

Moes on värvid, mis on omavahel natuke segatud. Suured lilled, džungliteema ja loomamustrid. Muidugi triibuline ja ruuduline ning must ja valge, need on klassika.

Kunstnik Jelena Trofimova oma teoste vahel.
Kunstnik Jelena Trofimova oma teoste vahel. Foto: Margus Ansu

Piltidel näeb päikesekleite – õlapaeltega ja ilma. Peokleite – volangide ja puhvvarrukatega. Tänavariietust – lühike seelik ja avar jakk ning triibuline kombinesoon. Õhtugarderoobi – liibuva joonega midikleit daamile, kes ka kübarat kanda oskab.

Pilte on kokku kaksteist, vali üks ja tee järele või korja üles kõik ideed!

Paberist mannekeen on siiski vajalik.
Paberist mannekeen on siiski vajalik. Foto: Jelena Trofimova

Jelena Trofimova ei saa ka ise igakord aru, kust need mõtted tulevad. Mõni tuttav on öelnud, et poleks iial selle või tolle lillemustriga kangast endale ostnud, aga nüüd näeb samast riidest kleiti vaateaknal, ja nii ilus!

Või kui rääkida teisest – rohelisel põhjal punaste, oranžide ja kollaste roosidega kangast, millest Jelena Trofimova on loonud suveseeliku. Järgmisel päeval pärast vaateakna valmimist müüdi viimane jupp tollest kangast ära. Läinud!

Kõige lihtsam oleks kundel muidugi osutada näpuga aknakomplektile ja küsida: kas teil seda numbrit on?

Aga ei ole! Ühtegi numbrit ei ole.

Esiteks sellepärast, et kangapoes valmisrõivaid ei müüda, ning teiseks seetõttu, et isegi siis, kui vaateakna mannekeen paljaks koorida, jäävad Jelena Trofimova kollektsioonist alles vaid suured kangatükid ja kümme peotäit nööpnõelu. Mitte ühtegi lõiget ega õmblust ei ole tema saanud oma kollektsiooni loomisel teha.

Moes on värvid, mis natuke segatud. Suured lilled, džungliteema ja loomamustrid. Jooneline ja ruuduline ning must ja valge, need on klassika.

Mannekeenist endast, tema kätest-jalgadest, õlgadest, soengust ja tikk-kontsaga kingadest jäävad üle aga nöörid, mille värv on teravas kontrastis pildi taustaga. Sest ega muidu nööriga veetud kontuurjoonest mannekeeni siluetti tänavale nii elavalt näha oleks.

Tütre sabas kunstikooli

Suvekimono.
Suvekimono. Foto: Jelena Trofimova

Kui Jelena Trofimova noorem tütar läks kunstikooli ja hakkas sealt saama nii-ii huvitavaid koduülesandeid, mõtles Jelena: «Ma tahan ka!» Tütre järel ta Tartu kunstikooli läkski. Tütrel jäi kool pooleli, aga Jelenast sai seal dekoraator.

Abakhan Fabrics Eesti juht Kristine Stroom mäletab, kuidas ta kunstikooliga ühendust võttis ja uuris, kas dekoraatoritel võiks ehk huvi olla nende juures praktikat teha. Pikka aega enne seda töötas Abakhanis kunstnikuna Külli Laidla. Ja siis – terve kunstikooli dekoraatorite kursus käis neil ideesid pakkumas.

Tookord nad Jelena Trofimova välja valisidki. Nüüd on ta teinud Abakhanis juba nelja hooaja aknad. Ikka kevad-suvi ja sügis-talv ning kevad-suvi ja sügis-talv. «Kui Riia mäel Pallase galeriist alla tulla, siis jätkuks näitus otsekui Abakhani akendel,» kiidab Kristine Stroom Jelena töid.

Jelena Trofimova osutab täispuuvillasele kleidikangale.
Jelena Trofimova osutab täispuuvillasele kleidikangale. Foto: Margus Ansu

Abakhan Fabrics on Inglismaal loodud ning kangaid, õmblus- ja käsitöötarbeid pakkuv perefirma, mis jõudis Eestisse 30 aastat tagasi.

Suvi!
Suvi! Foto: Jelena Trofimova

Tartu Riia tänava kauplus oli esimene terves Eestis. Müüja Ene Kivimägi mäletab seda 1992. aasta aprillikuu avamispäeva hästi.

«Ma ei uskunud, et see pood nii palju inimesi üldse ära mahutada suudab,» ütleb ta. «Sest kust me olime tulnud? Nõukogude aja lõpul polnud kangast absoluutselt ja nüüd – selline küllus! Kõige põnevam oli muidugi kaalukaup. Inimesed ei saanud aru, mismoodi kangast kaaluga ostetakse. Järjekorrad olid hommikust õhtuni!»

30 aastaga ei ole palju muutunud. Abakhan on müüjate sõnul ikka veel asendamatu, mis sest, et teised kauplused on valmisrõivaid täis.

Müüja Ene Kivimägi mäletab vanu kliente, kelle lapsukesed sealsamas kärus oma und magasid. Nüüd on need lapsukesed suured ja ise kangapoes käijad. Noortele meeldib oma käega kodu kujundada ning koroonaaeg on pannud paljud inimesed käsitööd tegema ja õmblema.

Paberist kleidid

Paberkleitide kollektsioonist osa on praegu Narvas ja teine osa ootab sõitu Riiga, kus asub Abakhan Eesti üks filiaale. Kollektsiooni autor Jelena Trofimova poseerib keskel.
Paberkleitide kollektsioonist osa on praegu Narvas ja teine osa ootab sõitu Riiga, kus asub Abakhan Eesti üks filiaale. Kollektsiooni autor Jelena Trofimova poseerib keskel. Foto: Erakogu Foto

Kui suurt rolli selles kõiges mängivad Abakhani vaateaknad, on raske hinnata. Jelena Trofimova eelmine kujundus oli paberist kleidid, mis vaatajaid sedavõrd lummasid, et Abakhan Eesti juht Kristine Stroom keelas neid lahti harutada ja toimetas need Narva, kus paberist tualetid ehivad sealset Abakhani kauplust. «Puhas kunst ju,» sõnas ta.

Rüütli tänava Abakhani eelmise sügise prossid olid samuti Jelena Trofimova välja mõeldud.
Rüütli tänava Abakhani eelmise sügise prossid olid samuti Jelena Trofimova välja mõeldud. Foto: Jelena Trofimova
Uhke pross valgel.
Uhke pross valgel. Foto: Jelena Trofimova
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles