Käsikellad ja orel juhatavad sisse vaikse nädala

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Arengutoetuse saanud Tartu Arsise kellade noorteansambel esinemas Peetri kirikus.
Arengutoetuse saanud Tartu Arsise kellade noorteansambel esinemas Peetri kirikus. Foto: Margus Ansu

Tuleval pühapäeval saab alguse ülestõusmispühade-eelne vaikne nädal, kristlastele aasta võimsaim aeg. Sel puhul kõlavad Peetri kirikus kaks üsna erinevat instrumenti: käsikellad ja pillide kuningas orel. Kokkumänguks kohtuvad Tartu Arsise kellade ansambel ja organist Anna Humal.

Kavas on muu hulgas klassikud Bach, Purcell, Händel, Fauré ja Saint-Saens. Nende toel käiakse läbi terve vaikse nädala sündmustik, alustades Jeesuse saabumisest Iisraeli ja lõpetades tema ülestõusmisega.

Tartu Arsise kellamängu õpetaja ja dirigent Mari Tooming usub, et instrumendid võivad kirikus tekitada üsna võimsa sünergia. «Kellamuusika on ju ikkagi välja kasvanud kirikust ja see on orelile üsna lähedase kõlaga,» leidis ta. Kuidas kõik lõpuks kokku kõlab, selgub kontserdil, ütles dirigent ootusärevalt.

Üle 15 aasta koos tegutsenud Arsise kellade ansambel pole saanud mitu aastat korralikult laval musitseerida. Paistab, et pandeemiaeelne esinemisvabadus hakkab vaikselt taastuma, rõõmustas Tooming. «Praegu on ikka igas mõttes lihtsam. Piiranguid enam ei ole. Peaasi, et mängijad terved oleksid,» lausus ta.

Kellade ansambliga ühineb Peetri kiriku üle 130 aasta vanusel orelil Anna Humal, kes töötab Pauluse kirikus organisti ning kirikumuusika seltsi ja koorijuhina.

Vaikse nädala muusika kõlab pühapäeval, 10. aprillil kell 19 Peetri kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles