Toomas Kiho: Lodja päästmine Riia alt

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Kristjan Teedema

Riia tänava ajaloolisele algusjupile Vanemuise ees tuleks ennistada tema nimi, aga Riia tänava praegusele algusele anda Lodja nimi.

Oma artiklis «Nimedega ei mängita» (TPM, 21.3) on Enriko Talvistu meenutanud 1990. aastate alguses Tartus tegutsenud nimekomisjoni tänuväärset tööd meie linna ajalooliste kohanimede taastamisel. Nüüd, kui Tartu on saamas Euroopa kultuuripealinnaks, tuleks nimekomisjonil oma toona, kiirete muutuste ajal pooleli jäänud tööd jätkata. Ikka selleks, et tuua Tartu sügava ajalooga kultuuriloolised nimed ajalootolmu alt välja ja seada nad nendele kuuluvale kohale linnaruumis. Aeg on kultuurilugu taas kindlatele jalgadele seada. Miks peaksime seda häbenema – ilma toeka ajaloopõhjata oleme kui võõrad omaenda linnas.

Reljeefselt vihjab Talvistu kunagise linnapea Aleksander Tõnissoni aja populistlikele otsustele. Tõnissoni-aegse linnavolikogu nimeotsused võib laias laastus jagada kaheks. Esiteks 1930ndate teise poole üldise eestistamise vaimus tehtud õnnestunud ümbernimetamised, mis tõid Tartusse rahvusromantilised Salme ja Kalevi, Eha ja Koidu tänavad, teisisõnu eestistasid Karlova.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles