Sõda Ukrainas takistab lasteaia ja jalgpalliväljaku ehitust

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tabivere lasteaiahoone.
Tabivere lasteaiahoone. Foto: Kristjan Teedema

Tartu vallavanem Jarno Laur andis valla Facebooki lehel teada, et sel aastal jääb kriisi tõttu Tabivere lasteaed rekonstrueerimata. Ka ei lase vald tänavu ehitada Raadile jalgpalliväljakut.

Jarno Laur sõnas, et Ukrainas möllava sõja kaudseks ohvriks tuleb ilmselt lugeda ka Tabivere lasteaed. «Kaua oodatud rekonstrueerimistööd lükkuvad edasi, sest ebamäärane olukord majanduses ja katkenud tarneahelad on muutnud ehitamise nii kalliks, et mõistlik on töödega oodata,» selgitas ta valla Facebooki lehe vahendusel.

Vallavalitsuse väljakuulutatud ehitushankele laekus tähtajaks ehk 9. märtsiks vaid kolm hinnapakkumist. Odavaim neist 4,18 miljonit ning kalleim 5 miljonit eurot. «Rekonstrueerimise ruutmeetri hind üle 2500 euro on selgelt üle valla võimete ja ilmselt ka mõistlikkuse. Siiani oleme suutnud ehitada uued hooned, nii-öelda nullist hinnaga, mis jääb alla 1700 euro ruutmeetri kohta. Seejuures on tegu olnud igati tunnustatud arhitektuursete lahenduste ning mitte kõige odavamate materjalide ja tehniliste lahendustega,» märkis Tartu vallavanem.

Tabivere lasteaia ümberehituseks planeeriti kaks miljonit eurot. Selle hulka arvestati ka energiatõhususe meetmest saadav poole miljoni euro suurune toetus. «Siiski korrigeerisime vahepeal tõusnud hindade tõttu prognoosmaksumust ning 2022. aasta eelarves oli kavandatud lasteaia projekti tarbeks 3,13 miljonit eurot. Odavaim pakkumine ületas eelarves kavandatu miljoni võrra. Seetõttu ei jäänud vallavalitsusel muud üle kui tunnistada ehitushange nurjunuks ja kõik pakkumised liiga kõrge hinna tõttu tagasi lükata,» põhjendas Laur.

Tartu vallavalitsus plaanib uue hanke välja kuulutada sügise alguses. «Loodetavasti on poliitiline olukord siis stabiilsem ning ettevõtjad esimesest sõjašokist üle saanud. Siiski tuleb tunnistada riski, et ka uus hange ei pruugi õnnestuda,» sõnas Laur.

See aga tähendab olukorda, mil vallavõim peab tõsiselt mõtlema uue nelja-aastase eelarvestrateegia koostamise üle.

Laur andis teada, et paraku ei ole Tabivere lasteaia hange ainuke, mille vald on liiga kõrge hinna tõttu tagasi lükanud. Sama saatus tabas ka jalgpalliväljaku ehitusplaani Raadil.

Ka tuleb Tartu vallal muuta teehoiukava selliselt, et sel aastal pindamistöid ei hangi ning ka asfaltimistööde mahtu kärbitakse. «Nende tööde tarbeks vajaliku tooraine defitsiit ning kaheldav kvaliteet muudab hinna kõrval ka töö tulemi kaheldavaks. Seetõttu keskendume pigem kruusateedele, mida on võimalik kohalikust toormest teha,» põhjendas Tartu vallavanem.

Samas oli Laur rahul, et teised selle aasta investeeringud lasteaedadesse  õnnestus teha varasemate hangetega. Raadi Nupsiku maja on juba käigus, Maarja-Magdaleena hoonet ehitatakse ja valmib sügiseks. Ehitusleping on sõlmitud Lähte lasteaia kahe rühma juurdeehituseks, mille tähtaeg on sügisel. Seega valmib tänavu sügiseks Tartu vallas kokku 11 rühmaruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles