Kalev Kallemets: Eesti energiasõltumatuks väikereaktoriga

Kalev Kallemets
, Fermi Energia juhatuse esimees
Copy
Kalev Kallemets
Kalev Kallemets Foto: Erakogu

Tuule-, päikese-, biomassi- ja tuumaenergiaga koos, kasutades ka vesinikku elektri vahendajana, on võimalik tagada kogu Balti riikide transpordi-, toasooja-, tööstusenergia- ja elektrivajadused, jättes Vene nafta ja gaasi impordi alates 2030. aastast täielikult minevikku.

Euroopa, eriti Saksamaa sõltuvus Venemaa tarnitavast energiast oli Ukraina vastu vallandatud Putini sõja peamine rahastaja ja toetav asjaolu. Nähes, kuidas Saksamaa juhid kaitsesid järjepidevalt Nord Stream 2 projekti hoolimata Krimmi ja Donbassi okupeerimisest oli Vladimir Putin põhjendusega veendunud, et ka seekordse rünnaku puhul tunneb Euroopa vaid sügavat muret ning lepib sündiva vägivallaga odava energia nimel.

Nord Stream 2 rahastajad on olnud Saksa, Austria, Hollandi ja Prantsuse ettevõtted, keda ahvatles võimalus saada odavamat Vene gaasi. Sõbratehinguid on Putin teinud ka Ungari peaministri Viktor Orbániga ja teistega, kes oleksid valmis õõnestama Euroopa Liidu ühtsust, rääkima «Venemaaga dialoogi vajalikkusest» ning kes on süvendanud sõltuvust Vene energiakandjatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles