Uue Teatri uue lavastuse autorid mõtlesid hirmule ja selle üle naermisele

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Elise Metsanurk ja Andreas Aadel.
Elise Metsanurk ja Andreas Aadel. Foto: Gabriela Urm / Tartu Uus Teater

1. aprillil esietendub Tartu Uues Teatris Elise Metsanurga ja Andreas Aadeli «Siili poomine» ehk lavastus laulvate loomade ja erineva temperatuuriga nalju rääkiva tüübiga. Autor-lavastajad on möödunud sügisel Uue Teatriga ühinenud Elise Metsanurk ja Andreas Aadel.

Teatrist tulnud teate kohaselt tegeleb lavastus nähtamatute piiridega ühiskonnas ja inimestes. Ühiskond on vabam ja liberaalsema mõtteviisiga kui kunagi varem, ometi on asju, mida tohib või ei tohi teha, öelda, mõelda või tunda. On asju, mis on nii tõsised, et nende üle pole paslik naerda. Aga on ka asju, mille üle ei tohi naermata jätta, mis kasvavad naermata jätmise korral suureks, tõsiseks ja ähvardavaks.

Lavastajad kommenteerisid, et nad mõtlesid lavastamise ajal palju hirmust ja kartmisest. Sellest, et isegi kui saame aru, et hirm ei vii edasi ja et hirm tuleb välja naerda, on selle arusaama järgi käituda raske. Hirmu ületamine on samuti üks hirmus asi ja jubeduste üle naermine võib mõjuda kas õudselt ja kohatult või hoopis jubedused ära nullida.

Lavastuses «Siili poomine» on vaatajate ees näitlejad Ingrid Isotamm, Renate Keerd, Ekke Hekles ja Martin Kork, liikumisrühmana teevad kaasa Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide esimese kursuse tudengid. Lavastusmeeskonnas on ka kunstnik Kairi Mändla, valguskunstnik Siim Reispass ja helikunstnik Kirill Havanski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles