Eesti Üliõpilaste Selts loeb täna raeplatsil «Kalevipoega»

Liisa Salekešina
Copy
EÜSi vilistlane Martti-Jaan Miljan andis peale veerandtunnist lugemist vahetuse üle kaasvõitleja Joonas Vatterile.
EÜSi vilistlane Martti-Jaan Miljan andis peale veerandtunnist lugemist vahetuse üle kaasvõitleja Joonas Vatterile. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tartu Raekoja platsil on täna võimalik kuulata rahvuseepose «Kalevipoeg» täismahus ettelugemist. Sellise vägitüki on ette võtnud Eesti Üliõpilaste Selts (EÜS), mis nüüd, pärast kaheaastast koroonapausi, ümmargust juubelit tähistab.

Esimesed seltsivennad saabusid raeplatsile juba kella kuue paiku hommikul, et lava valmis seada. Nende hulgas oli ka aastapäevaürituste peakorraldaja, seltsi liige Kari Kalk, kelle sõnul olid nad hommikul tööle-kooli-koju sagijatele huvitav vaatepilt.

«Kui me siin hommikul tugitoolide ja vaipadega mässasime,  pidi üks tänavakoristusauto suurest uudishimust äärepealt vastu posti sõitma,» rääkis Kalk.

Hommikul alanud lugemine kestab hiliste õhtutundideni välja.
Hommikul alanud lugemine kestab hiliste õhtutundideni välja. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Üritus algas kell 9 ja kestab 12–14 tundi ehk lõpetatakse üsna vastu ööd. Kokku on end üles andnud ligi 50 seltsivenda, kes loevad eepost 15-minutiste vahetustega. Ühislugemine käib lisaks Tartule Tallinnas.

Rahvuseeposel on seltsi jaoks aga eriline tähendus: just «Kalevipoja» lugemisest sai 1870. aasta 26. märtsil alguse seltsi tegevus. Tollal kogunesid viis üliõpilast ja kolm vilistlast, et Kreutzwaldi teost koos lugeda. 

2020. aastal jäi EÜSil tähtis aastapäev eriolukorra tõttu pidamata. Nüüd tähistatakse ümmargust aastapäeva üritustesarjaga, mis lõpeb 10. aprillil. 

Pidustuste raames avati eile Tartu ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooli raamatukogudes näitused. Tuleval esmaspäeval on kunstilembene linnarahvas oodatud seltsi majja Eesti kunsti vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles