Kirjandusdebütanti üllatas tema raamatu ootamatu esitlus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tarmu Kurmi üllatuseks ootas teda kirjandusmaja saalis laual ees pakk oma raamatutega, mida ta oli lootnud trükikojast saada mõni päev hiljem.
Tarmu Kurmi üllatuseks ootas teda kirjandusmaja saalis laual ees pakk oma raamatutega, mida ta oli lootnud trükikojast saada mõni päev hiljem. Foto: Kristjan Teedema

Tartlane Tarmu Kurm on viimastel kuudel avaldanud Tartu Postimehe arvamusküljel kümmekond artiklit. Sulge on ta teritanud ka selleks, et vormistada publitsistika kõrvale kirjanduslikku teksti. Oma esimese jutustuse «Kahe matuse vahel» lootis ta trükikojast saada aprillis, tema abikaasa Kristina aga ajas autori teadmata asja nõnda, et tiraaž saabus Tartusse üllatusena mehe 45. sünnipäevaks peole, milleks oli üüritud kirjandusmaja saal. «On ikka hästi saladust hoitud!» ütles autor saali kogunenud sünnipäevalistele.

Tarmu Kurm, te näitate raamatus «Kahe matuse vahel», et oskate luua paeluvate tegelastega maailma. Kirjanikud mõtlevad tegelased välja ja panevad nad tegutsema, annavad neile elu. Mõni kirjanik, nagu näiteks Agatha Christie, tapab oma tegelasi. Teie annate ja ühtlasi võtate elu kõikidelt oma tegelastelt. Siit küsimus: mis tunne on olla jumal?

Ma ei ole kunagi ja ka selle raamatu kirjutamise ajal, mida oli kaks kuud, ennast samastanud jumalaga. Kirjaniku käes on aga ju täielik voli teha tegelastega, nagu ta heaks arvab. Nii nagu teleseriaali stsenarist saab tegelasi vajaduse korral seriaalist välja kirjutada näiteks autoõnnetuse lavastamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles