Tartumaa iduettevõtted tegid käiberekordi

Tartu Postimees
Copy
Möödunud aasta 4. kvartalis sai küpseks ehk üle kümne aasta vanuseks idufirma Click&Grow, mille käive oli möödunud aastal 8,1 miljonit eurot. Pildil Click and Grow üks toodetest.
Möödunud aasta 4. kvartalis sai küpseks ehk üle kümne aasta vanuseks idufirma Click&Grow, mille käive oli möödunud aastal 8,1 miljonit eurot. Pildil Click and Grow üks toodetest. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti maksu- ja tolliameti andmetel ulatus Tartus ja Tartumaal tegutsevate iduettevõtete käive mullu rekordilise 68 miljoni euroni, mis on 70 protsenti enam võrreldes aasta varasemaga, kui regiooni idufirmade kogukäive oli 40 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliameti andmetel tegutses mullu Tartumaal 89 iduettevõtet ehk iga 15. Eestis registreeritud idufirma. Tartumaa iduettevõtted maksid riigile 2021. aastal kokku 9,6 miljonit eurot tööjõumakse, mis on 8 protsenti kogu idusektori tööjõumaksudest ning andsid tööd 718 inimesele, mis on 126 töökohta enam võrreldes aasta varasemaga. Eesti iduettevõtete töötajatest 9 protsenti töötas mullu Tartus ja Tartumaal tegutsevates iduettevõtetes.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul on Tartu ja Tartumaa iduettevõtete tähtsus Eesti idusektoris kasvamas. «IT- ja tehnoloogiasektor on suure potentsiaaliga majandusharu ning Tartu ja Tartumaa iduettevõtete panus kohalikku idusektorisse kasvab aastast aastasse ning järjest kiirema tempoga. Regionaalse arengu toetamine on Startup Estonia programmi üks peamisi eesmärke – näeme meie regioonides suurt ning seni veel suuresti kasutamata potentsiaali. Tänapäeval ei ole ettevõtte ega töökoha füüsiline asukoht oluline ning see annab olulise tõuke, et iduettevõtted looks töökohti mitte vaid Tallinna või Tartusse, vaid ka mujale,» sõnas Peeterson.

Tartumaa iduettevõtetest tegid suurima käibe Messente Communications (12,7 miljonit eurot), HUUM (7 miljonit eurot) ja Glia (6,1 miljonit eurot). Lisaks oli väga tegus juba tosin aastat tegutsenud ehk küpsete firmade hulka jõudnud Click&Grow, mille käive oli möödunud aastal 18,8 miljonit eurot.

Ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti kvartaalselt avaldatud andmetega, mistõttu need andmed ei ole siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.

Tartumaa iduettevõtete suurimaks tegevusalaks oli mullu lõpptarbijale suunatud toodete ja teenuste tegevusvaldkond, kus tegutses 15 iduettevõtet. Sellele järgneb tervise- ja heaoluteenuste valdkond 11 iduettevõttega ning keskkonnatehnoloogia tegevusvaldkonnas tegutseb 10 iduettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles