GALERII Hooldekodu elanik Liidia: niisugune tunne on, et oled ikkagi inimene

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Tartu hooldekodus oodati reede õhtut pikisilmi. Kuus elanikku – Liidia, Rein, Urmas, Inge, Malle ja Mait – teadsid oma huvijuhi Katrin Ratniku kaudu, et piletid on ammu ostetud ja et 25. märtsi õhtul saab Vanemuise väikses majas vaadata «Soomusrongi nr. 7».

Hooldekodu elanik Rein käis viimati teatris siis, kui ta veel oma kodus elas. Töö kaudu olid tal terveks aastaks piletid ette broneeritud. Reinule teater meeldib. Ta on rõõmus ka selle üle, et hooldekodus käivad aeg-ajalt esinemas huviteatrid. «Päris ilma kultuurita pole me siin olnud,» sõnas mees.

Liidia, kes on hooldekodus elanud kümme aastat, ütles, et mitmesuguseid väljasõite on tehtud ju ridamisi. Jah, koroona ajal on neid ette tulnud harva, aga nüüd, mil lõpuks minek ees oli, märkis ta: «Niisugune tunne on, et oled ikkagi inimene!”

Hooldekodu elanikul Urmasel tuli meelde, kuidas ta ükskord koos sotsiaaltöötajaga Sadamateatris käis. Ta ei mäletanud enam, mida nad vaatasid, aga tal on meeles see eriline käik. «Teate, kui ilus on, kui saad kusagil käia,» kiitis ta. «Ise enam ei saaks – piletid on kallid ja millega sa lähed, raha ju ei ole. Ikka ilus, kui seda võimaldatakse sulle!»

Teatri ees! Huvijuht Katrin Ratnik vasakult teine. Hooldustöötaja Heli Kimmel paremalt esimene.
Teatri ees! Huvijuht Katrin Ratnik vasakult teine. Hooldustöötaja Heli Kimmel paremalt esimene. Foto: Kadri Kuulpak

Tartu hooldekodu kuue elaniku ja nende kahe saatja teatriskäigu tegi võimalikuks mittetulundusühing Elame Veel!. See on eelmise aasta sügisel loodud ühing, mis aitab hooldekodu elanikel osa saada kultuurisündmustest, olgu selleks teatrietendus, kontsert, kunstinäitus või kino. Ühing kogub annetusi ja tasub piletite ja transpordi eest ning katab vajadusel klientide saatmisega seotud kulud.

Reporter ja sotsiaaltöö fänn

MTÜ Elame Veel! asutaja on Kadri Kuulpak, kes on ajakirjanik ja kellele ka reporterina on sotsiaalteemad hingelähedased. 2021. aasta juunis kaitses ta Tartu Ülikoolis sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika erialal magistritöö ««Hooldajatel on kiire, meil on jälle aega üleliia.» Hooldekodu elanike autonoomiaga arvestamine kolme hooldekodu näitel». Juhendas Häli Tarum.

Ajakirjanik Kadri Kuulpak.
Ajakirjanik Kadri Kuulpak. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Kadri Kuulpak töötas oma magistritöö nimel ise hooldajana ja intervjueeris hooldekodude elanike ning jõudis tõdemuseni, et neil napib mõtestatud ajaveetmisviise, võimalusi asutusest väljas käia. Pärast kohatasu maksmist ei jää hoolealustele ka endale piisavalt raha kätte, et ise midagi ette võtta ja nii on nad muust maailmast otsekui isoleeritud.

Tartu hooldekodu huvijuht Katrin Ratnik oli oma klientidele mõeldes niisuguse võimaluse tekkimise üle ülimalt tänulik. Muidugi oli raske ette näha, kas ettevõtmine ka niisama toredasti välja kukub, kui see mõttes tundus, aga etteruttavalt võib öelda, et kõik läks hästi.

Sest kui välja ei saa, siis lõpuks ei tahagi enam minna. Ikka peab liikuda saama nii palju, kui jõuad, ütles Rein.

Keerulisi kohti õhus oli. Kas mõni hoolealustest, kes on algul hea meelega valmis teatrisse tulema, viimasel hetkel siiski ära ei ütle? Kas kahetunnine istumine ja etenduse jälgimine kedagi liialt ei väsita? Paljud heidavad hooldekodus väga varakult magama ja kell seitse algav etendus on nendele üsna hiline sündmus, kas see ikka sobib? Kuidas teatrimajas vaheajal jalutamisega hakkama saada ning kas kellelgi on tarvis abi näiteks tualetis käimisel?

Hooldekodu ees kõik sätitult valmis.
Hooldekodu ees kõik sätitult valmis. Foto: Kadri Kuulpak

Neile küsimustele mõeldes pakkus huvijuht teatriskäigu välja esialgu ei rohkemale kui kuuele inimesele.

Juuksuris ilusaks.
Juuksuris ilusaks. Foto: Katrin Ratnik

Pakkus neile, kes on hooldekodus seni korraldatu vastu alati huvi tundnud, kes on koostöövalmid ja tublid kaaslased.

Teatrisseminejatele oli suur sündmus aga juba seegi, et nad pidid nuputama, mida õhtuks selga panna ja kuidas rõivaid omavahel sobitada. Sellele polnud neil ammu vaja mõelda olnud.

Naised nõudsid juuksurit, ja hooldekodu leidiski võimaluse juuksur just tolleks reedeks majja tellida. Soengute tegemine algas päeval kell kolm.

Teatrisse sõidutas rahva Liiva tänavalt Vanemuise teatri väikse maja ette buss, mis oli mittetulundusühingu poolt kauba sees.

Kõigi minejate elevus oli nii suur, et taheti hea meelega igal pool pildi peale jääda. Seda nii enne bussisõitu kui ka teatrimaja ees ja fuajees. Vaheajal jäädi saali istuma, sest uus olukord paljude võõraste inimeste keskel oli siiski kohmetust tekitav.

Selfid vaheajal.
Selfid vaheajal. Foto: Katrin Ratnik

Huvijuht Katrin Rantnik näitas neile saalis aja viiteks aga, kuidas moodsa telefoniga saab ise endast pilti teha. Kõik tahtsid veenduda, kuidas telefon nende selfi koos huvijuhi Katrini selfiga jäädvustab.

Kohvikusse oleks küll mindud, aga kuna kohvik asus teatrimaja teisel korrusel ja lifti Vanemuise väikses majas ei ole, siis treppidest üles ja alla ronimise mõte ei tundunud hea.

Huvijuht Katrin Rantnik lisas, et neil vedas ka etendusega, mille ta välja oli valinud. See viis publiku ajas tagasi 1919. aasta sõjaaega, oli otsekui ajareis, pakkudes hulga tragikoomilisi situatsioone ning naeru läbi pisarate. Aga ka mõtteainet praegusest ajast, mil sõda ei ole sugugi kaugel.

Nüüd pärast etendust on hooldekodus kumu teatriskäigust veelgi enam levinud ja inimesed juba uurivad, kas ka tulevikus sellist asja tuleb. Loodetavasti küll.

Hooldekodu elanik Rein ütles, et eks nad ole varem käinud kunstinäitustel ja muuseumides, ja et väljas peab käima. «Sest kui välja ei saa, siis lõpuks ei tahagi enam minna,» ütles ta. «Ikka peab liikuda saama nii palju, kui jõuad.»

Ühingu seitse sündmust

MTÜ Elame Veel! asutaja Kadri Kuulpaki sõnul on Tartu hooldekodu teatriskäik ühingu seitsmes ettevõtmine ning loetles seni tehtu üles.

Käru Südamekodu neli hoolealust külastasid KUMU. Iru hooldekodu neli klienti Eesti Draamateatrit. Häädemeeste Eakate Kodu ja Surjus asuv hooldekodu Videvik külastasid Pärnu muuseumi, esimene üheteistkümne ja teine seitsme kliendiga. Põltsamaa Kodu umbes 80 eakat said osa Toomas Anni kontserdist. Keila hooldekodu viis elanikku aga Vana Baskini Teatri etendusest Keila kultuurimajas.

MTÜ Elame Veel! kontol on paartuhat eurot, mille ühing on saanud tänu ettevõtjale Hans H. Luigele ning sõnumiagentuurile Akkadian. Aga paljud eraisikud on samuti ühingut annetustega toetanud.

«See räägib sellest, et ilmselt ei ole kuigi palju niisuguseid heategevuslikke organisatsioone, kes mõtleksid eakatele või hooldekodu elanikele. Aga neile annetamine on üks viis panustada ühiskonnas ärapeidetud inimeste heaollu,» arvas Kadri Kuulpak ning lisas, et MTÜ-ga Elame Veel! on oodatud ühendust võtma nii hooldekodud, hooldekodude elanikud ise kui ka nende lähedased. Heade soovide teokssaamine sõltub annetuste hulgast.

Tartu hooldekodu kuue kliendi ja kahe saatja teatripiletid maksid 163 eurot ning transport, mille tagas GoBus 20-protsendilise soodustusega, 80 eurot. Kulud tasus MTÜ Elame Veel!.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles