Brasiilia lavastaja toob Vanemuises publiku ette Vene heliloojate kaks muinasjutuballetti

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Balletitrupiga koos on tulnud fotograafi ette lavastaja Ricardo Amarante (käed taskus) ja kunstnik Renê Salazar David (sinises ülikonnas).
Balletitrupiga koos on tulnud fotograafi ette lavastaja Ricardo Amarante (käed taskus) ja kunstnik Renê Salazar David (sinises ülikonnas). Foto: Maris Savik / Vanemuine

Brasiiliast pärit lavastaja ja koreograaf Ricardo Amarante on Vanemuise sümfooniaorkestri ja balletitrupiga valmis saanud neoklassikalises stiilis kaheosalise balletiõhtu «Tulilind/Šahrazad». See toetub Igor Stravinski ja Nikolai Rimski-Korsakovi muusikale, kuid toob publiku ette helitööde aluseks olevate muinasjuttude uued tõlgendused. Esietendus on laupäeval teatri suures majas.

Amarante lubas, et kui inimesed saali istuvad, ootab neid ees emotsioonide karussell. «Tantsija iga liigutus võiks olla spontaanne ja tunnetest laetud, sest ballett peaks olema nagu Ameerika mäed: pöörane sõit, mille igas kurvis kogeb sõitja aina eriilmelisemaid elamusi ning jõuab lõpuks plahvatusliku lõpplahenduseni,» lisas lavastaja.

Stravinski ballett «Tulilind», mis on inspireeritud vene rahvajuttudest, räägib loo pärast Maad tabanud katastroofi valitsevast diktaatorist Agomist, kes soovib inimesi allutada oma tahtele ja need tuleolenditeks muuta. Rimski-Korsakovi orkestrisüit «Šahrazad» on saanud õhutust muinasjutukogumikust «1001 ööd» ning kõneleb armastusest, reetmisest ja truudusest.

Dirigent Martin Sildose sõnul on Rimski-Korsakov ja Stravinski täiuslikud meistrid, kes on andnud oma muusikale sellise elujõu ja värvikirevuse, et see viib kuulaja kohe endaga kaasa ega lase lahti isegi pärast seda, kui on kõlanud viimanegi noot.

Lavastusmeeskonda kuuluvad ka Brasiiliast pärit kunstnik Renê Salazar David ja dramaturg Edson Artur Machado juunior

«Tulilinnus» teevad laval kaasa Alexander Germain Drew, Willem Houck, Hayley Blackburn, Yukiko Yanagi, Alain Divoux, Gus Upchurch jt.

«Šahrazadis» tantsivad Alexander Germain Drew, Silas Stubbs, Alain Divoux, Sayaka Nagahiro, Maria Engel, Laura Quin, Alexandra Heidi Foyen, Bleiddian Bazzard, Gus Upchurch jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles