Päevatoimetaja:
Richard Särk

Stepan Karja: ilmselt oli neid rohkem

Copy
Stepan Karja
Stepan Karja Foto: Margus Ansu

Tartu Postimehes 7. märtsil ilmunud sõnavõtus «Kurja vastu» märgib kirjanik Tiia Kõnnussaar Ukraina 1932–1933 näljahäda ehk golodomori ohvrite arvuks ligemale neli miljonit. See arv sundis mind kulmu kergitama, sest tundus liiga tagasihoidlik.

Mulle kätte sattunud materjalides on pakutud, et kui kokku lugeda inimesed, kes surid lisaks Stalini isiklikul initsiatiivil korraldatud näljahäda tõttu ka vanglate ja sunnitöölaagrite ebainimlike olude, küüditamise, nakkushaiguste (eriti tüüfuse), arstiabi puudumise ja muude ränkade tegurite mõjul, oli neid 5–7 miljonit. Veelgi enam, äsja, 5. märtsil võisime Postimehe lisalehest Nädal lugeda ajalooõpetaja Egon Metsa esseed «Ukraina ja müüdid», kus autor väitis, et kunstlikult tekitatud näljahäda võttis mõningate hinnangute kohaselt isegi kuni kümne miljoni inimese elu.

Internetist on leida ajaloolase Silver Palingu uurimus «Ukraina näljahäda 1932–1933» (2009). Mitme riigi (välja arvatud golodomori eitava Venemaa) autoreilt toodud andmete najal võib tõepoolest ohvrite arvu kohta kujundada erinevaid hinnanguid, nagu on täheldanud ka õpetaja Egon Mets.

Tagasi üles