Andres Jaeger: õppekeel üksi ei saa tagada meelsust (2)

, tartlane
Copy
Andres Jaeger
Andres Jaeger Foto: Erakogu

Reede, 4. märtsi Tartu Postimehes ilmus usutlus kahe tuntud haridusasjatundjaga, Tartu Annelinna gümnaasiumi direktori Hiie Asseri ja Tartu ülikooli eesti keele võõrkeelena professori Birute Klaas-Langiga. Sealt selgus, et poliitiline otsus niinimetatud ühtse Eesti kooli arendamise kohta on küll juba tehtud, kuid ministeeriumi koostatud tegevuskava ei ole koalitsioon (õnneks) veel heaks kiitnud.

Mulle tundub, et ametnikud on taas oma otsustega asjatundjatest üle sõitnud ja pannud neid lihtsalt oma mõtteid tehtud otsuste järele kohandama. Normaalses riigis peaks olema vastupidi.

Ma pole küll haridusekspert, kuid Eesti arengust huvitatuna ja ülikoolitöö kõrval ka paarkümmend aastat õpetajaametit pidanuna ei saa ma kõiki muutusi lihtsalt niisama pealt vaadata. Teatavasti on meie riigi eesmärk seista eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilitamise eest läbi aegade. Kas seda on aga võimalik tagada eesti-vene segakeelses «ühtses Eesti koolis». Sellises keskkonnas ei saa tagada ka vene keele ja kultuuri säilitamist. Paratamatult võtavad lapsed kasutusele teisest keelest pärit sõnu ja väljendeid. Vaesuvad mõlemad keeled.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles